Tiden løper fra deg, du skulle ha vært hjemme for 20 minutter siden. Eldstemann skal på trening om en time, middagen burde stått på bordet slik at han ikke får hold på trening. Planen var å lage noe næringsrikt, men det ble en pølse i lompe omtrent stående i dag også. Familien fikk i det minste middagen kl. 17 som planlagt.  Kjenner du deg igjen? Du er ikke alene. Det er en slags forventning i mange familier at middagen skal være hyggelig, felles og være sunn. Og den bør helst serveres klokken fem.

Betydningen av et felles måltid

Felles måltider er viktig for å bevare den sosiale betydningen av måltidet. Studier viser at et eller flere måltider om dagen bør spises i fellesskap og kan også danne gode matvaner. Det er likevel ikke nødvendig med et felles måltid for enhver pris. Stresset med å få middagen ferdig til kl. 16 eller 17 samtidig som barna gjør lekser og en halvtime før aktivitetene starter, kan bidra til mer stress enn hygge. Når du i tillegg egentlig vet at måltidet bør være av det sunne og næringsrike slaget, blir ikke stressfaktoren nødvendigvis mindre.

De dagene i uken hvor det er travlest er det  ikke så dumt å senke kravene og tenke alternative løsninger. dette kan innebære at etter jobb og skole kan familien spise på “fjøla” også kan middagen flyttes til senere på kvelden. Ettermiddagsstresset har da roet seg og det er kanskje også bedre tid til å lage sunn og næringsrik middagsmat. Andre dager er det ikke sikkert middagen får plass i det hele tatt, og da er det kjempekoselig å gjøre kveldsmåltidet felles.

Prioriter kveldsmaten og kveldspraten

Se så mye deilig man faktisk kan legge på rundstykket, brødskiva eller knekkebrødet til kvelds!

Noen ganger er det helt greit å ta seg en brødskive med makrell eller et stekt egg “i farta”. Det henger nok litt igjen fra gammelt av at midda