Har du hørt om mettet fett og umettet fett, men ikke helt skjønt betydningen av det? Her viser vi deg forskjellen og hvilken effekt det har på helsen din.

Fett er vårt mest energirike næringsstoff og et samlebegrep for forskjellige mettede og umettede fettsyrer, alt 40 forskjellige fettsyrer. Inndelingen kommer av fettsyrenes kjemiske struktur som gir fettsyrene ulike egenskaper, men felles for alle er at de er uløselige i vann. Du har sikkert sett at fettet samler seg som perler når du tilsetter det i vann!

Hva er mettet og umettet fett?

Smør og olje er to kilder til fett, men har veldig forskjellig konsistens i romtemperatur. Årsaken er den kjemiske oppbyggingen av fettsyrene. Mettet fett har lange karbonkjeder med enkle bindinger mellom seg, noe som gjør at kjeden blir stivere og fettet hardere i romtemperatur. Umettet fett har derimot karbonkjeder med en eller flere dobbeltbindinger i kjeden, noe som gjør at kjeden blir mykere. Dette bestemmer fettets konsistens; jo kortere kjeder og jo flere dobbeltbindinger det er i kjeden, desto mykere er fettet i romtemperatur.  Så selv om både smør og olje inneholder nesten like mye energi, kan konsistensen på produktet fortelle deg om fettet inneholder mye umettet eller mettet fett.

Så konklusjonen er at smør inneholder mye av det mettede fettet, mens olje inneholder mye umettet fett.

GODE KILDER TIL DET SUNNE FETTET: Nøtter, planteoljer, mykt margarin og fet fisk.

Kilder til mettet og umettet fett

I det tradisjonelle norske kostholdet får vi i oss fett både fra plantebaserte og animalske matvarer. De største kildene til mettet fett i kosten vår er melk- og meieriprodukter, samt kjøtt og kjøttprodukter. Det er først og fremst fordi dette er produkter vi generelt spiser mye av. De største kildene til umettet fett er nøtter i tillegg til fet fisk, planteoljer, mykt margarin.

Det er ikke ett fett hva slags fett du spiser

Fett er et viktig næringsstoff og har mange livsviktige funksjoner i kroppen vår. Men for kroppen er det avgjørende både hvilke type fett vi velger og i hvilke mengder. Energimengden i mettet og umettet fett er som sagt lik, men umettet fett omtales som det sunne fettet fordi det inneholder essensielle fettsyrer. Noe som betyr at det er fettsyrer vi er avhengig av og som må tilføres via maten.  Dette fettet bryter ned det farlige kolesterolet (LDL) og har en positiv effekt på det gode kolesterolet (HDL), derfor har umettet fett en positiv effekt på hjerte- og hjernehelsen vår.

Les også: Synes du fett er komplisert?