Vitamin D er et næringsstoff det kan være lett å få for lite av for oss som bor her i nord, siden solen er vår viktigste kilde. Det finnes i tillegg få kilder til vitamin D i kostholdet vårt. Fet fisk, beriket margarin og tran er våre største kilder.

Derfor trenger vi vitamin D

Vitamin D er nødvendig for opptak av kalsium og dermed for optimal utvikling og vedlikehold av skjelettet. Vitamin D er også viktig for immunforsvaret. Flere studier antyder at det er en sammenheng mellom vitamin D og vinterdepresjon.

Gode kilder til vitamin D

Det er få naturlige kilder til vitamin D i vårt kosthold. Fet fisk som laks, ørret, makrell, sild og kveite er den viktigste. Fiskerogn og fiskelever er også gode kilder. Videre er smør, margarin, enkelte melketyper og andre matvarer beriket med vitamin D. Tran er også en god kilde til vitamin D.

I Norge får de aller fleste i seg for lite vitamin D via kosten!

Utsatte grupper

Personer som får lite sol på kroppen er utsatt for å få for lite vitamin D. Barn under tre år kan få for lite vitamin D fordi de gjerne skjermes fra sollys. Gravide og ammende er en annen gruppe som kan få for lite vitamin D fordi behovet økes i denne fasen. Mørk hudfarge krever mer sollys for å lage vitamin D, sammenlignet med lys hud. Eldre kan også få for lite vitamin D fordi hudens evne til å danne vitamin D fra sollys nedsettes. Vegetarianere kan også få for lite vitamin D.

Soleksponering i fem til ti minutter, to til tre ganger i uken, der ansikt, hender og armer er eksponert for sol midt på dagen, gir tilstrekkelig D-vitamin i sommerhalvåret.

Hvor mye vitamin D trenger vi?

Vitamin D er et fettløselig vitamin. Det betyr at det lagres i kroppen, slik at vi ikke skal ha for mye av det. Spedbarn anbefales 5 mikrogram vitamin D per dag. Barn og voksne anbefales 10 mikrogram vitamin D per dag, mens personer over 75 år anbefales 20 mikrogram.

100 g fet fisk gir en dagsdose med vitamin D.