Nøtter er allsidige og smakfulle, og ikke minst proppet med næring. Foruten å være en god kilde til sunne essensielle fettsyrer, inneholder også nøtter flere viktige næringsstoffer. Helsemyndighetene anbefaler oss å spise 20 gram usaltede nøtter om dagen, dette er også Roedes anbefaling. Nøtter holder ikke bare immunsystemet på topp og senker kolesterolet, forskning viser også at nøtter kan forebygge hjerte- og karsykdommer.

Å erstatte mettet fett med umettet fett kan bidra til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet.

Cashewnøtter

Cashewnøttene er frøene til en frukt som heter casheweple. Karakteristisk for disse nøttene er en søtlig smak, som passer godt i wok, sauser og desserter. Cashewnøtten inneholder mye enumettet fett og er en kilde til kostfiber, protein, B6, tiamin, jern, kalium, magnesium, sink, kobber og fosfor.

Mandler

Selv om mandel blir omtalt som en nøtt, er det egentlig et frø til mandeltreet. Det finnes både søtmandel og bittermandel. I butikken er den søte typen vanligst å finne. Mandlene er svært næringsrike og har et høyt innhold av umettet fett, vitamin E, riboflavin, kalsium, kalium, magnesium, kobber og fosfor. Det er også en kilde til protein, jern og tiamin.

Hasselnøtter

Hasselnøtter er svært anvendelige og kan brukes i alt fra pålegg, til kaker og i salater. Hasselnøtter er rike på umettet fett, vitamin E, B-vitaminer, kalium, magnesium, kobber og fosfor, og en kilde til kalsium, jern og sink. De er også rike på kostfiber.

Pinjekjerner

Pinjekjerner er egentlig store frø fra kjempekongler, som vokser på enkelte furutyper i middelhavsområdet. De er rike på umettet fett, protein, vitamin E, fosfor, magnesium og sink, og en kilde til kalium, folat, jern og kobber.

Peanøtter

Peanøtten er egentlig en belgvekst, men regnes som en nøtt. Peanøtter er noe de fleste kjenner, enten det er som salt snacks, peanøttsmør eller i søtsaker. Spiser man usaltede peanøtter inneholder de mer av næringsstoffene, og man unngår alt saltet. Peanøtter inneholder mye umettet fett, vitamin E, B-vitaminer, folat, jern, kalium, magnesium, sink kobber og fosfor.

Macadamianøtter

Macadamianøtter er frøene til Macadamia-treet. Nøttene har et høyt innhold av olje som ligner olivenolje i sammensetning. De er rike på kostfiber, tiamin, magnesium og kobber.

Paranøtter

Paranøtten er, som mange av de andre nøttetypene, egentlig ikke en nøtt, men frøet til en frukt. Spesielt for paranøtten er at den er svært rik på sporstoffet selen, som er viktig for forplantning, hår, negler og kroppens immunsystem. I tillegg er paranøtten rik på umettet fett, kostfiber, vitamin E, tiamin, kalium, magnesium, sink, fosfor og kobber.