Nordmenn er glad i å gå på tur, ifølge Statistisk sentralbyrå. I 2007 hadde 82 % av det norske folk gått tur i løpet av den siste måneden. Mange ønsker å være mer aktive, men synes det er vanskelig å få til i praksis. En av årsakene til dette kan tenkes å være fordi vi alle, uansett utgangspunkt har en formening om at aktivitet som funker kun består av ekstrem høy puls, svette og blodslit. Men er det virkelig kun det som gir effekt?

For mange er gåturen en skikkelig økt

En gåtur gir flere positive gevinster.

Hvis man tenker på treningsprinsippet,  progresjon så er det klart at etterhvert som formen stiger, så vil det kreves annen form for trening, enten i form av belastning, variasjon eller intensitet. Men for en person som skal fra sofaen og ut på trening, så kan en gåtur ses på som trening og gi like stor gevinst sammenliknet med en toppidrettsutøver som gjør en annen form for trening. Begge kan for eksempel ligge i snitt puls på 88 %, men grunnet ulikt utgangspunkt er det variabelt hvilken aktivitet som gir økt puls- alt etter hvilken form vedkommende er i.

Her kan du laste ned vårt 8 ukers gå- og joggeprogram gratis.

En gåtur gir flere positive gevinster

Og det er mange grunner til dette. Ved gange går du fra hvile til aktivitet, noe som i seg selv gir mange effekter fysisk og psykisk. Det vil øke pulsen slik at hjertets pumpeevne trenes, bevegelse og belastning av muskulatur, samt redusert stress, økt velvære og overskudd. I tillegg  kan en gåtur bidra til en bedre apetitt regulering og man forbrenner mer energi enn ved hvile. Det er enkelt å gå en tur, det er egentlig bare å ta på seg gode sko og gå ut døren. Gjør du dette noen ganger i uken en periode, kan det bli en vane og dermed blir det lettere å gjennomføre. Etterhvert som formen er stigende, vil du nok få motivasjon til å øke intensiteten noe på turene.

Dersom du har faste avtaler med deg selv eller en venn, er det lettere å gjennomføre turen.

Her er flere råd for hvordan man kan få mer ut av gå-turen:

Gange i motbakke