Det finnes i dag et svimlende antall av ulike søtningsstoffer å velge mellom på markedet. Noen er naturlig dyrket og produsert, imens det finnes flere nyere alternativer som er kunstig fremstilt.

Det er ikke lenger brunt og hvitt sukker, honning og sirup, men opptil langt flere naturlige og kjemisk fremstilte alternativer for å søte vår mat og drikke. Hva skal man velge? Hva er fordelene og ulempene med de ulike variantene?

Søtningsguide fra Roede

Her kommer en liste som oppsummerer og gir en oversikt over hva vi har å forholde oss til slik at det blir lettere for deg å ta et valg som passer for deg.

 1. Sukker
  Den mest kjente og brukte søtningstypen vi har. Sukker gir energi med 4 kcal per gram. Sukker tåler oppvarming og er derfor brukt i baking og matlaging i lang tid. Sukker påvirker blodsukkeret vårt og øker insulinutskillingen i kroppen, samt har en skadelig langtidseffekt på tannhelsen.
 2. Fruktose
  Fruktose også kjent som «fruktsukker», gir lavere blodsukkerstigning enn vanlig sukker. Gir energi med 4 kcal per gram, men har 3-5 ganger søtere smak enn hvitt sukker. Tåler varmebehandling men mister litt søtsmak da. Øker nivået av triglyserider (fett) i blodet og kan bidra til økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
 3. Honning
  Gir mye av den samme effekten som sukker (raffinert rørsukker) men har en annen smak og konsistens. Fremstilles av honningbier. Inneholder mye energi, og vil ha samme ugunstig helseaffekt knyttet til tannråte, fedme og hjerte- og karsykdommer som sukker.
 4. Agavesirup
  Inneholder stor andel fruktose, og vil ha en effekt på sukker- og fettnivå i blodomløpet. Men har halvparten så mye kalorier som vanlig sukker. Høstes naturlig fra agaveplanten.
 5. Sukralose
  Også kalt «Splenda» er en kjemisk fremstilt sukkererstatning som er 600 ganger søtere enn vanlig hvitt sukker. Det gjenkjennes ikke som sukker av kroppen og gir kun 2 kalorier per teskje. Tåler varmebehandling og fungerer godt i matlaging. Gir ingen påvirkning av blodsukker eller på insulinnivå i kroppen.
 6. Sukrin
  Også kjent som “erythritol”. Null kalorier og skader ikke tennene. Smaker som og ligner på sukker. Tåler varmebehandling og gir ingen blodsukkerstigning. Noen synes denne kan bli litt «metallisk» i smaken, men deres variant «Sukrin Gold» har en tilnærmet lik smak som brunt sukker og gir mye med sødme enn vanlig sukrin. Sukrin Gold er derfor å anbefale til matlagning og spesielt i bakst. Fungerer også veldig godt som søtning i drikke, som kaffe, te og kakao.
 7. Stevia
  Dette er kanskje det søtstoffet som har fått mest oppmerksomhet de siste årene. Omtales som et naturlig søtstoff siden den utvinnes fra en urte. Den er 2-300 ganger søtere enn vanlig hvitt sukker, innehold