Ta en potet! Ta gjerne fire, ta åtte ta alle, men ta en potet! Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no.

Ta poteten tilbake!

Poteten er vel egentlig den mest allsidige matvaren du kan tenke deg. Mange som vokser opp i dag er kanskje ikke like vant til å få poteter servert til middag sammenliknet med tidligere generasjoner. Produkter av potet er derimot i godt omløp. Vi mener at den tradisjonelle middagspoteten får alt for lite oppmerksomhet og til og med har litt ufortjent dårlig rykte.

Poteten kan brukes til det meste. Den kan kokes, bakes, stekes, rives og brukes både varm og kald. I tillegg kan den benyttes til å jevne ut supper og sauser på en naturlig måte uten mel. Den brukes også til forskjellig typer bakst som blant annet lefser og lomper.

Poteten er dessuten en av de første matvarene de minste barna kan introduseres for når det gjelder middagsmat.

En het bakt potet med deilig laksefyll og pesto!

Poteten er en bærekraftig råvare!

Poteten kan lagres lenge og dyrkes i Norge. På den måten er poteten en av de mest kortreiste råvarene vi har i Norge.

Sett  i verdenssammenheng er potet en av de viktigste råvarene og produksjonen er på ca. 325 millioner tonn. Potet i sin rene naturlige form som er tatt korteste vei fra jord til bord vet vi er bra for helsa vår og for miljøet vårt. Poteten kan være en del av løsningen på flere av FNs bærekraftsmål. Den kan bidra til god helse for flere mennesker og den er en anvendelig matvare som er bra for både helse, miljø og lommebok.

Ta en potet! Ta gjerne fire, ta åtte ta alle, men ta en potet! Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no.

Les også: En grønnere livsstil

Mange sverger til søtpotet fremfor vanlig potet i den tro at den er veldig mye sunnere og inneholder mindre karbohydrater enn den “vanlige” poteten. Stemmer egentlig dette? Nei, næringsinnholdet i disse to potetene er faktisk ganske likt. Og tro det eller ei, det er heller ikke noe særlig forskjell i mengde karbohydrat per 100 g.

Næringsrik og allsidig matvare

Hemmeligheten ligger ofte i tilberedningen. Det gjelder nesten all mat!

Poteten er rik på stivelse og proteiner av høy kvalitet. Stivelsen i den gir oss god energi og skallet gir oss et godt tilskudd av kostfiber. Poteter er også en god kilde til C-vitaminer. Og naturlig nok vil nyhøstede poteter inneholde mer vitamin C enn poteter som er lagret. Poteten inneholder også noe mangan, samt jern og kalium. Sammenlignet med vanlig ris og pasta er poteter en bedre kilde til vitamin C, jern, kalium og magnesium. Poteter inneholder også mindre energi per vektenhet, så poteten en matvare som kan gjøre det lettere å holde en sunn kroppsvekt.

Les også: Ikke potetens skyld.

Fra naturell til ultraprosessert

Så bli med å lag din beste potetrett og del den på Instagram med #diggpotet #potetdagen2021 denne dagen!

Vi dyrker potet i nesten hele Norge, og det har vi gjort helt siden poteten kom til Norge i ca 1740, da sild og poteter var vår viktigste sikringskost! I dag finnes det mange forskjellige sorter med ulik form, farge, størrelse og bruksegenskaper. Vi spiser ca 20-25 kilo per person per år,  et forbruk som er redusert med 75 % siden 1970-årene, mens forbruket av bearbeidede poteter er mangedoblet. Vi har med andre ord gått over fra å bruke poteten naturell til å bruke den i form av ultraprosesserte  varianter som  pommes frites, chips og potetmos.  Dette er varianter der potetens sunne sammensetning er erstattet med høyt innhold av salt og fett. Så la oss slå et slag for å ta poteten tilbake i sin naturlige form.

Tilbered og spis potetene med skallet på!

De fleste næringsstoffene i poteten er i og rett under skallet. Ved å koke potetene med skallet på vil du bevare næringsstoffene under kokeprosessesen. Spis gjerne poteten med skallet på da i deg ekstra fiber i tillegg. Synes du det er tungvint å koke poteter hver dag, kan du koke noen store porsjoner et par ganger i uken. Kokte poteter holder seg godt i kjøleskapet, og du bruke det til salat, eller i stekte eller kokte retter dagen etter.

Den Norske potetdagen – onsdag 6. oktober

Opplysningskontoret for frukt håper alle som har mulighet blir med og markerer Den norske potetdagen 6. oktober! Dette er en merkedag for å sette fokus på alt det positive omkring poteten.

Her finner du flere oppskrifter med smakfulle poteter fra Roede-kjøkkenet

Så ta en potet! Ta gjerne fire, ta åtte ta alle, men ta en potet!

Kilde:

Powered by Labrador CMS