Ikke skyld på poteten

Det hersker fortsatt en oppfattelse av at det er smart å kutte ut poteter om man vil ned i vekt. Akkurat som om det er potetens skyld at livvidden på Ola Nordmann er voksende? Det er rett og slett feil å skylde på poteten som sådan.

Det er faktisk slik at mens vekten vår har vært økende gjennom flere tiår, har potetforbruket av friske matpoteter mer enn halvert seg siden 1970-tallet. Det er altså ingen åpenbar sammenheng mellom potetforbruket i befolkningen og vektutviklingen. Ser vi på forbruket av bearbeidede poteter i samme periode så er den mangedoblet. Poteter til produksjon av potetprodukter som pommes frites og potetgull utgjør nå faktisk halvparten av den totale omsetningen på engrosnivå.

Mer salt og fett

Hemmeligheten ligger ofte i tilberedningen. Det gjelder nesten all mat!

Mer bearbeiding av poteten betyr som oftest mer salt og mer fett. Energiinnholdet stiger i takt med graden av bearbeiding.  Spørsmålet er om vi spiser tilsvarende mindre av et bearbeidet potetprodukt?

Mens to poteter for mange kan oppleves som en passe mengde potet til et måltid er det vel de færreste som klarer å stoppe etter bare 20 gram potetgull. Kombinasjonen av salt og fett gjør det nemlig lettere å overspise av en matvare, eller vi kan snu på det: Det gjør det vanskeligere å stoppe og spise. Dette er godt dokumentert og matvareindustrien vet å utnytte denne kunnskapen. Pommes frites og potetgull har aldri inngått i kostrådene, men utgjør likevel halvparten av potetforbruket.

Hemmeligheten ligger ofte i tilberedningen. Det gjelder nesten all mat!

Lite sunt å kutte poteten

Poteten i seg selv gir mye næring og god metthet for kalorimengden. Den er ofte et naturlig følge til ellers sunne middagsretter med fisk, kjøtt og mye grønnsaker. Vil du ned i vekt er det altså ikke den kokte poteten du skal fjerne fra middagstallerkenen – men heller droppe de kaloririke og fete potetproduktene.

Du trenger bare kunnskap for å ta de rette valgene.
Dette lærer du på våre Roede-kurs!

Powered by Labrador CMS