Hva har du i kjøleskapet? Glemmer du til tider hva du egentlig har helt innerst ? Da er sjansen stor for at du finner diverse matvarer som har sett sine bedre dager.

Det kan være melkeprodukter som er i ferd med å gå ut på dato, middagsrester, halvvisne grønnsaker, litt overmoden frukt eller brød- og osteskalker. Men selv om disse varene har sett sine beste dager kan de med enkle grep forvandles til de beste retter.

Dessverre kaster hver av oss ca. 40 kilo spiselig mat i søpla. Det er 40 kilo for mye! Noen og enhver kan kjenne litt på dårlig samvittighet for dette – men heldigvis kan hver og en av oss også bidra med små grep til å redusere dette tallet.

Lukt, se og smak!

Norge har gjennom  FN’S bærekraftmål forpliktet seg til å halvere matsvinnet innen 2030. Det vi konkret kan gjøre er å ikke handle mer mat enn vi trenger og å bruke sansene våre i enda større grad om å sjekke om maten fortsatt er grei å spise. Lukt, se og ta en liten smaksprøve. Mange av matvarene er helt fine å spise selv etter de har gått ut på dato.

Som det står på melken fra Q-meieriene: «Best før, men ikke dårlig etter»!

Oppbevarer du matvarene under riktig temperatur og i riktig emballasje vil det også bidra til å forlenge holdbarheten.

Les også: Matvettregel #11 – Spis opp maten!

Nedenfor finner du tips til hva du kan gjøre med restene du finner i kjøleskapet. La restene bli til smakfulle retter eller spennende tilbehør.

Brødrester

Har du rester av brød og rundstykker kan du lage brødkrutonger, crostini,  eller  arme riddere i søte og salte varianter .

ARME RIDDERE: Har du rester av brød kan du lage søte og salte varianter av arme riddere.

 

Rester av melkeprodukter

Rester og små slumper av melkeprodukter egner seg veldig godt å bruke i både lapper, vafler, pannekaker eller i brøddeigen. Bruker du yoghurt og andre melkeprodukter når du lager  smoothie, blir den ekstra rik på proteiner og kalsium.

Fiskerester

Har du fiskerester fra middagen er det lurt å rense den for evt skinn og bein med en gang, og oppbevare den i en tett boks i kjøleskapet. Har du rester av laks eller ørret kan det anbefales å lage en påleggsalat av ørret eller laks. Det er nydelig på brødskiven! Ellers egner fiske rester seg til både gryte, suppe og grateng så her er det mange muligheter: