I august var jeg så heldig å få holde innlegg på Roede-kongressen. Jeg møtte 200 energiske og positive personer som tok imot meg med applaus og store smil. Mitt budskap var om det er mulig å redusere matsvinnet vårt. Svaret er selvsagt JA! Jeg kunne derfor gjort foredraget svært kort, men fikk heldigvis litt tid til å inspirere og fortelle hvilke små grep du kan gjøre i hverdagen for å redusere ditt eget matsvinn.

Norge har forpliktet seg i Parisavtalen til å redusere matsvinnet med 50 % innen 2030. Alle undersøkelser viser at det er vi forbrukere som kaster mest spisbar mat. Da er det enkelt og greit hver og en av oss som må skjerpe oss! Hva kan vi gjøre? Jo, begynn med å følge med på hva du selv kaster av mat i løpet av en uke. Noter gjerne ned og ta en gjennomgang med familien på slutten av uken. Dette er en god bevisst-gjøring.

Restetorsdag med tapas

En annen konkret ting du kan gjøre er å ha en dag i uken der dere spiser restemat. Hos oss er det fast restetorsdag. Da spiser vi det vi har i kjøleskapet eller frysen, eller vi lager f.eks. plukkfisk av torskerestene. Vi setter gjerne flere småretter på bordet om torsdagen. Det blir som en norsk variant på den spanske tapasen. Deilig synes vi!

Da jeg forberedte innlegget mitt til kongressen måtte jeg inn og se litt nærmere på Grete Roede. Jeg skulle jo møte en gjeng som er spesielt opptatt av mat. Men hvordan ville det bli å komme til en stor forsamling som hjelper folk til å gå ned i vekt, og så skulle stå på scenen og oppfordre folk til å spise opp maten? Vel, akkurat det var ikke noe å bekymre seg for.

Lov å leke med maten!

Jeg gikk inn på www.roede.com og fant enormt mange gode oppskrifter. Jeg ble inspirert med en gang. Så mye god mat for hele familien! Men det var på Instagram-siden jeg virkelig fant mye bra til mitt foredrag. Mange kursledere er flinke til å legge ut inspirerende mat på Instagram. Spesielt falt jeg for Marianne som ikke bare la ut fine bilder, men også litt morsomme bilder. Jeg smilte godt da jeg så hvor flink Marianne er til å leke med maten – ja, for det er lov det også! Ekstra glad ble jeg da jeg så kursleder Siw som hadde reddet noen brune bananer og laget bananpannekaker av dem. Hun hadde til og med tagget bildet med #spisoppmaten.

Roedes 12 matvettregler

Det jeg også fant på Instagram var «De 10 matvettreglene». De ble jeg interessert i. Jeg likte veldig godt den første regelen: Kos deg med maten. Det er jo ofte en utfordring for mange av oss. Vi sluker maten og løper videre. Men ingenting er så viktig som å samles rundt et bord og nettopp kose seg med både praten og maten. Regel nummer 3 sier at du skal planlegge måltidene. Midt i hjertet på meg som ønsker at vi skal redusere matsvinn. Planlegging er nemlig en viktig faktor for at vi ikke skal handle inn mer enn vi trenger og dermed heller ikke bli fristet av at vi har ting i skuffer og skap som vi egentlig ikke bør spise. Så var det regel nummer 10: Spis mindre junk! Jeg synes det er en selvfølge. Hvis man vil ha et sunt og bærekraftig kosthold så holder man seg unna junk. Jeg tenkte derfor at kanskje nummer 10 rett og slett bare kan kuttes ut? Fordi alle som er en del av Roede skjønner at junkfood er neimat!

Derfor ønsker jeg å innføre en ny matvettregel, aller helst som nummer ti, men om ikke dere vil kutte den om junk, så får dette bli nummer elleve! For denne synes jeg må med. Er du klar? Matvettregel #11 – Restemat er digg!

Matvettregel #11 – Restemat er digg

Det ble applaus da jeg presenterte denne på kongressen. Det tar jeg som et godt tegn! Etter kongressen har jeg fått enormt med heiarop fra Roede-gjengen. Det er tydelig at mange kursledere har fått matsvinn på kursplanen. Det er fantastisk – siden Roede er spredt rundt om i hele landet. Nå inspireres kursdeltakerne til både en sunnere og mer miljøvennlig livsstil. Ja, for det er jo det matsvinn handler om. Klarer vi å redusere matsvinnet vårt så lager vi også et mindre klimafotavtrykk. En vinn-vinn-situasjon. At det nå er blitt mange gode «restematfremsnakkere» i Roede-teamet er jeg ekstremt takknemlig for. Dere har en viktig stemme som svært mange lytter til. Dere kan være med og gjøre en forskjell på så mange plan.

Så får vi se da om vi klarer å endre på Roedes offisielle matvettregler.

For restemat er virkelig digg – bare prøv selv!

Mette Nygård Havre
Leder av folkebevegelsen «Spis opp maten»

Instagram og Facebook: @spisoppmaten