Grønnsaker, frukt og bær er alle eksperter enige i at de aller fleste av oss bør spise mer av. Dette er ikke uten grunn. Grønnsaker, frukt og bær er himmelske råvarer proppfulle av nyttige næringsstoffer og fiber som kroppen og kloden digger.

TIPS: Gå på oppdagelsesferd i frukt- og grøntavdelingen og smak en ny råvare hver uke.

5 om dagen er anbefalt, men 7 om dagen er enda bedre både for helsen og kloden

En porsjon frukt eller grønt tilsvarer 100 gram av matvaren eller en håndfull. Altså må du spise 100 gram mandariner og 100 gram gulrøtter for at det skal telle. Totalt anbefales det altså at du spiser 500 gram frukt og grønt daglig om du er voksen og litt mindre dersom du er under fem. Fem håndfuller er et fint mål uavhengig om du er voksen eller barn. Mengden vokser dermed sammen med størrelsen på hånden.

Er det et kostholdstiltak du skal gjøre er det å spise mer grønnsaker, frukt og bær

Grønnsaker, frukt og bær inneholder en rekke vitaminer, mineraler, plantestoffer og fiber som antas å ha en forebyggende effekt på en rekke sykdommer som hjerte- og kar, diabetes type 2 og noen typer kreft. Ettersom man ikke helt vet hvorfor disse naturskattene er så bra for oss, anbefales et variert inntak både med farge, form, konsistens og tilberedning.

En vitaminpille kan ikke erstatte frukten, bærene eller grønnsakenes gode helseeffekter!

La det gå litt sport i å lage den mest fargerike tallerkenen

Om ikke lang tid er det ikke umulig at helsemyndighetene anbefaler “7 om dagen” – både for helsen og miljøet!

Hvor mye mer delikat er det ikke med en fargerik tallerken fremfor en grå og kjedelig? De fleste liker litt konkurranser. Hva om du utfordrer familiens store og små om å lage den mest fargerike tallerkenen. Det blir garantert flere farger på tallerkenen og mer grønt spises. Det er helt innenfor å spise både pølser og pizza av og til. Serverer du grønnsaker også til denne type mat blir straks måltidet mye bedre!

Slik får du til minst “fem om dagen”

Frokost

Topp grøten eller frokostblandingen med en god neve frukt og/eller bær, drikk et lite glass juice eller en smoothie.

Lunsj

Spis salat til lunsj eller legg  gulrotstaver, sukkererter, cherrytomater, paprika og bær i matpakken.