Å bli forkjølet er kjipt, spesielt hvis den varer lenge. En forkjølelse kan nemlig vare i alt fra noen få dager til et par uker. Dette kan være utrolig kjedelig, spesielt om man har kommet inn i en god rutine, enten det er med kosthold eller trening – eller begge. Likevel kan en forkjølelse faktisk være noe man kommer styrket ut av! Du kan få bedre rutiner, og et bedre utgangspunkt for å ta tak i gode livsstilsvaner. For nå har du jo faktisk mulighet til å bruke litt tid på deg selv!

Det er viktig å huske å lytte til kroppen. Hvis den forteller deg at den ønsker at du tar det med ro, er det klokt å lytte til den. Noen timers sengeleie kan gjøre underverker for kroppen din. Så burde du i tillegg drikke rikelig med væske, gjerne varme væsker. Varme drikker eller en kopp varm urtete, kan få deg til å føle deg bedre.

Annet enn dette, er det kun positivt om du vedlikeholder gode rutiner – selv når du ikke føler for det.

 

Kan jeg trene når jeg er forkjølet?

Du har kanskje hørt at man ikke skal trene når man er syk fordi det setter ned immunforsvaret, og kan gjøre at det tar lengre tid å bli frisk. Vel, sannheten er at når du er midt i en forkjølelse og likevel vil prøve å være i noe aktivitet, kan trening faktisk få deg til å føle deg bedre, for eksempel ved å gi deg litt energi, og ved å åpne nesegangene.

Som en tommelfingerregel er mild til moderat fysisk trening vanligvis greit om du er forkjølet – så lenge du ikke har feber.

Er du forkjølet, bør du vurdere å redusere intensiteten eller lengden på treningen. Husk at det er du som kjenner kroppen din best, og som vet hvor mye den tåler.

Eksempler på trening når man føler seg litt nedpå:

Hva bør jeg spise når jeg er forkjølet?

Her handler det om å få fart på immunforsvaret. Å få søvn av høy kvalitet, spise næringsrike måltider og håndtere stress, er meningsfulle måter å styrke immunforsvaret på. Et godt kosthold er imidlertid en av de aller viktigste helseatferdene for optimal immunfunksjon, samt mental og fysisk helse og livskvalitet.

Er du syk, er det viktig å spise mat som grønnsaker, mørke bær og frukt med mye farge. Det er ikke én enkelt frukt eller grønnsak som er den ultimate sykdomsforebyggeren. Ved å kombinere mange, får du det beste forsvaret. Spis i alle regnbuens farger.

Antioksidanter er viktige, og noen av de kraftigste av disse er vitaminer. Gode kilder til C-vitaminer er paprika, kiwi og appelsiner. E-vitaminer får vi fra nøtter, mandler og fullkornvariantene av hvete og havre. I tillegg er betakaroten viktig, og vi bør derfor spise rikelig med gulrot, søtpotet og mango.

Les mer om hvilken mat som kan styrke immunforsvaret.

Hvordan bli kvitt en forkjølelse?

Husk at ekstra søvn er en bra greie, når du føler deg syk på grunn av forkjølelse eller influensa. Spesielt hvis du har feber. Søvn hjelper kroppen å bekjempe infeksjonen. Er du kun forkjølet, kan du ta legemidler som brukes ved forkjølelse, som smertestillende, slimhinneavsvellende eller hostemedisiner.

Det viktigste når du er forkjølet, er at du ikke må overanstrenge deg. Pass på å få i deg nok væske og hold deg varm. Noen prøver å puste inn damp for å redusere hevelsen i neseslimhinnen.