Matpakken – det viktige påfyllet

Skole- og barnehageåret er godt i gang igjen og foreldre må smøre matpakker til den store gullmedalje. Er du en som synes dette er pes og skulle helst vært foruten, eller koser du deg med det å tenker at en god matpakke er god omsorg? Som kjent er gode matvaner i barne- og ungdomsårene en viktig faktor for god helse på kort og lang sikt.

Matpakken er derfor viktig! Den bidrar til et påfyll midt på dagen slik at barna klarer å opprettholde konsentrasjonen,  overskuddet og humøret resten av dagen.

Den store matdiskusjonen i barnehager og skoler

Omelett er en super-lunsj. Lag den i porsjonsformer, gjerne sammen med barna!

Undersøkelser viser at det er store variasjoner i mattilbudene, og at de fleste har noe å hente på hva som tilbys. Skolemat er ikke så utbredt i Norge, men mange SFO og barnehager tilbyr alt fra varmretter, til kaldretter og catering. Det er en tankevekker at noen barnehager og skolefritidsordninger ikke følger retningslinjene for mat og måltider, men serverer mat som ikke er spesielt rik på næringsstoffer barn trenger. En tidligere undersøkelse viser at foreldre forventer at barnehager og skolefritidsordninger serverer sunn mat. Og da er spørsmålet; Hva er definisjonen på sunn mat i foreldres øyne?

Lunsjmåltidet trenger ikke være gourmet

Det kan til tider virke som at lunsjmaten må være varm, inneholde hjemmelaget smoothies, utskårede figurer eller annet “kunstverk” for at den er god nok ernæringsmessig. Flere vil nok også mene at barnehagen/SFO må ha en kjøkkenassistent eller kokk for å servere sunn og næringsrik mat. Dette er stemmer ikke. Det enkle kan også være godt nok!

Ser like ut, men hva med næringsinnholdet?

Tenk grønt og grovt uavhengig om det er kald eller varm mat. Et brødmåltid bestående av cherrytomater, paprika, knekkebrød, skinke, ost og makrell er enkelt og veldig bra ernæringsmessig. Dersom barnehagene eller skole/SFO hadde fokusert på litt mer grønt, grove knekkebrød og smart pålegg hadde barna fått de næringsstoffene de har behov for, uten å velte økonomien.

Diskusjonen om lunsjmåltidet bør heller fokusere på næringsstoffer fremfor at maten må være varm!

Bruk restene fra middagen i matpakken. Enkelt, godt og bra for å redusere matsvinn!

Sånn sikrer du deg en sunn matpakke?

En smart matpakke kan inneholde grovt brød med minst 50-100 % grovhetsprosent (tre-fire fargelagte kakestykker på brødskalaen) eller knekkebrød med proteinrikt pålegg som fiskepålegg, egg, renskåret skinke, ost, leverpostei eller peanøttsmør. I tillegg bør det alltid være en neve frukt, bær eller grønnsaker. En gulrot eller noen cherrytomater, sukkererter, blåbær eller en nepe er enkelt å putte i boks. Middagsrester er også perfekt lunsjmat hvor du i tillegg kan unngå matsvinn. Ha en boks stående i kjøleskapet og send med i matpakken neste dag. Dette er enkelt og ikke minst tidseffektivt!

Myndighetene anbefaler at vi spiser mer hvit fisk. Hvorfor ikke legge ved en fiskekake eller to i matpakken? De fleste barn liker dette godt, i tillegg er det mettende og gir et godt påfyll. Kjeks, nudler, energibarer, søt bakst , søtt pålegg, og søt drikke er IKKE mat barna trenger som lunsj. Denne type mat gir få næringsstoffer og gir ikke varig stabil energi.

Dersom du ønsker å lage noe ekstra innimellom er fullkornsvaflerpannekaker, lapperost og skinkemuffins gode, sunne og smakfullte alternativ.

Les også: Triksene som får barna til å spise opp matpakken!

Reste banan- og havrelapper – perfekt i matboksen!

Banan-og havrelapper – 10 stk

Foto:Mills
  • 2 stk banan
  • 2 stk egg
  • 3 dl lettkokte havregryn
  • 1 ss margarin flytende

Tilbehør

En næringsrik lunsj bygger sunne matvaner – tenk på det neste gang det er litt pes å smøre matpakker.

  • 5 ss kesam
  • 1 stk banan
  • 2 dl blåbær

Slik gjør du

Skrell og mos bananene lett med en gaffel. Bland sammen egg, most banan og havregryn i en foodprosessor eller en miksmaster. Bland røren i cirka 5 minutter til du får en luftig og jevn røre.  Dekk til røren og la den stå og svelle i 10 minutter slik at den blir litt tykkere. Varm en teflonpanne på middels varme og tilsett litt flytende melange.  Bruk gjerne en spiseskje og legg røren i små lapper i stekepannen.  Snu havrelappene med en stekespade når den har stivnet på overflaten og er gyllenbrune under. Snu lappene med en stekespade når den har blitt gyllenbrun på undersiden. Server lappene med kesam, skivet banen og friske blåbær til – nam!

Det er ikke mye som skal til

Grønt og grovt i matpakken eller som mat i barnehage, skole eller SFO og vann som drikke sikrer barna et smart påfyll. De skal vokse og trenger skikkelig påfyll, ikke tom bensin.

Flere gode tips til matpakken kan du også få her hos Opplysningskontoret for brød og korn

Powered by Labrador CMS