Skole- og barnehageåret er godt i gang igjen og foreldre må smøre matpakker til den store gullmedalje. Er du en som synes dette er pes og skulle helst vært foruten, eller koser du deg med det å tenker at en god matpakke er god omsorg? Som kjent er gode matvaner i barne- og ungdomsårene en viktig faktor for god helse på kort og lang sikt.

Matpakken er derfor viktig! Den bidrar til et påfyll midt på dagen slik at barna klarer å opprettholde konsentrasjonen,  overskuddet og humøret resten av dagen.

Den store matdiskusjonen i barnehager og skoler

Det har de siste ukene vært en diskusjon omkring dette med mat og måltider i skole, SFO og barnehager. Undersøkelser viser at det er store variasjoner i mattilbudene, og at de fleste har noe å hente på hva som tilbys. Skolemat er ikke så utbredt i Norge, men mange SFO og barnehager tilbyr alt fra varmretter, til kaldretter og catering. Det er en tankevekker at noen barnehager og skolefritidsordninger ikke følger retningslinjene for mat og måltider, men serverer mat som ikke er spesielt rik på næringsstoffer barn trenger. En ny undersøkelse viser at foreldre forventer at barnehager og skolefritidsordninger serverer sunn mat. Og da er spørsmålet; Hva er definisjonen på sunn mat i foreldres øyne?

Lunsjmåltidet trenger ikke være gourmet

Omelett er en super-lunsj. Lag den i form, gjerne sammen med barna – enkelt og greit. Klikk på bildet for oppskrift!

Matpakke- og lunsjstyret er til å bli litt svett av. Det kan til tide virke som at lunsjmaten må være varm, inneholde hjemmelaget smoothies, utskårede figurer eller annet “kunstverk” for at den er god nok ernæringsmessig. Flere vil nok også mene at barnehagen/SFO må ha en kjøkkenassistent eller kokk for å servere sunn og næringsrik mat. Dette er stemmer ikke. Det enkle kan også være godt nok!

Tenk grønt og grovt uavhengig om det er kald eller varm mat. Lys pasta med ketchup og pølsebiter er varm-mat, men uten særlig mye næringsstoffer. Dette måltidet er nok ikke ukjent verken fra barnehager eller SFO rundt om. Et måltid bestående av cherrytomater, paprika, knekkebrød, skinke, ost og makrell ville vært mye bedre ernæringsmessig, på tross av at det er kald mat. Dersom barnehagene eller skole/SFO hadde fokusert på litt mer grønt, grove knekkebrød og smart pålegg hadde barna fått de næringsstoffene de har behov for, uten å velte økonomien. Vi må ikke tenke så komplisert!

Diskusjonen om lunsjmåltidet bør fokusere mer på næringsstoffer fremfor at maten må være varm!

Ser like ut, men hva med næringsinnholdet?

Hva er en smart matpakke?

En smart matpakke kan inneholde grovt brød med minst 50-100 % grovhetsprosent (tre-fire fargelagte kakestykker på brødskalaen) eller knekkebrød med proteinrikt pålegg som fiskepålegg, egg, renskåret skinke, ost, leverpostei eller peanøttsmør. I tillegg bør det alltid være en neve frukt, bær eller grønnsaker. En gulrot eller noen cherrytomater, sukkererter, blåbær eller en nepe er enkelt å putte i boks. Du trenger ikke lage figurer eller skulpturer. Middagsrester er også perfekt lunsjmat hvor du i tillegg kan unngå matsvinn. Ha en boks stående i kjøleskapet og send med i matpakken neste dag. Dette er enkelt og ikke minst tidseffektivt!

Myndighetene anbefaler at vi spiser mer hvit fisk. Hvorfor ikke legge ved en fiskekake eller to i matpakken? De fleste barn liker dette godt, i tillegg er det mettende og gir et smart påfyll. Kjeks, nudler, energibarer, søt bakst , søtt pålegg, og søt drikke er IKKE mat barna trenger som lunsj. Denne type mat gir få næringsstoffer og gir ikke varig stabil energi.

Bruk restene fra middagen i matpakken. Enkelt, godt og bra for å redusere matsvinn!

Dersom du ønsker å lage noe ekstra innimellom er fullkornsvaflerpannekaker, lapperost og skinkemuffins gode, sunne og smakfullte alternativ.

Les også: Triksene som får barna til å spise opp matpakken!

Reste banan- og havrelapper – perfekt i matboksen!

Banan-og havrelapper – 10 stk

  • 2 stk banan
  • 2 stk egg
  • 3 dl lettkokte havregryn
  • 1 ss margarin flytende

Tilbehør

  • 5 ss kesam
  • 1 stk banan
  • 2 dl blåbær

Slik gjør du

Skrell og mos bananene lett med en gaffel. Bland sammen egg, most banan og havregryn i en foodprosessor eller en miksmaster. Bland røren i cirka 5 minutter til du får en luftig og jevn røre.  Dekk til røren og la den stå og svelle i 10 minutter slik at den blir litt tykkere. Varm en teflonpanne på middels varme og tilsett litt flytende melange.  Bruk gjerne en spiseskje og legg røren i små lapper i stekepannen.  Snu havrelappene med en stekespade når den har stivnet på overflaten og er gyllenbrune under. Snu lappene med en stekespade når den har blitt gyllenbrun på undersiden. Server lappene med kesam, skivet banen og friske blåbær til – nam!

Det er ikke mye som skal til

Foto:Mills

Grønt og grovt i matpakken eller som mat i barnehage, skole eller SFO og vann som drikke sikrer barna et smart påfyll. De skal vokse og trenger skikkelig påfyll, ikke tom bensin.  I 2017 ble det gjort et lite eksperiment hvor barn fikk et søtt måltid som lunsj. Du kan se her hvordan de responderte: skolemateksperiment. 

Flere gode tips til matpakken kan du også få her hos Opplysningskontoret for brød og korn

En næringsrik lunsj bygger sunne matvaner – tenk på det neste gang det er litt pes å smøre matpakker.

God skolestart – for store og små!
Legg gjerne igjen en kommentar: