Nå kan du glede deg over at den norske asparges-sesongen endelig er her igjen! At aspargesen entrer grønnsaksdisken er et sikkert og etterlengtet vårtegn og er uten tvil en grønnsaks-favoritt for mange på denne tiden av året. Det betyr også at den norske aspargessesongen er her.

Vet du forresten hvilke næringsstoffer som finnes i asparges, eller hvordan den bør tilberedes? Og har du lurt på hvorfor urinen lukter så rart når du har spist asparges?

Vi gir deg svarene her!

Slik vokser den – Det mest fascinerende med asparges er kanskje hvordan den vokser opp av bakken. Så snart temperaturen kommer over 9 grader, begynner de små skuddene å titte opp av jorda. Kommer temperaturen opp i 25 grader kan asparges faktisk vokse opptil sju cm på en dag.

Foto: frukt.no

Kort sesong – Den norske aspargessesongen er kort, fra mai til slutten av juni. Det gjør det eksklusivt å servere asparges, for eksempel til 17. mai. Det meste av den norske avlingen går til restaurantbransjen, nettopp fordi den er så eksklusiv.

Det smaker ekstra godt med mat man ikke får hele året!

Kvalitet – Asparges av topp kvalitet er faste, med sprø stilker og jevne hoder. Når du kjøper asparges skal du passe på at stilkene ikke har tørket inn nederst.

Næringsinnhold – Asparges er kalorifattig og er en kilde til folat og jern. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.

Tilberedning – Det er ikke nødvendig å skrelle grønn asparges før den tilberedes. Du trenger heller ikke å bruke kniv for å fjerne den trevlete nederste delen. Asparges har et naturlig bristepunkt nederst på stilken hvor den vil knekke ved et fast trykk.

Kok opp en stor vid kjele med vann tilsatt 1 spiseskje salt og ½ teskje sukker per liter. Sukkeret gjør at aspargesen beholder sprøheten sin og at at smaken blir ekstra fremhevet. Grønn asparges må ikke koke for lenge, et par minutter er som regel nok.

Les mer om tilberedning av asparges hos Opplysningskont