Det er stadig vekk skriverier om “suppekuren”, også kalt sykehusdietten eller Rikshospitalets suppekur. Dette er en streng slankekur som, slik navnet tilsier, går ut på å erstatte mange av de daglige måltidene med suppe.

Suppekuren lover et raskt vekttap, er enkel å sette seg inn i og kan nok virke fristende for mange. Her kan du lese mer om hvordan den fungerer, hvilke resultater du kan oppnå, og hvilke erfaringer du kan forvente når du går på suppekuren.

Se våre suppeoppskrifter

 

Slik fungerer suppekuren

Selv om suppekuren på folkemunne også blir kalt Rikshospitalets suppekur og sykehusdietten, har den lite med noe sykehus å gjøre. Suppekuren strekker seg som regel over syv dager, der du de første fire dagene kun spiser suppe, frukt og grønnsaker. De siste tre dagene kan du i tillegg til suppe også spise proteinrik mat som kylling, biff og fisk.

Suppekuren består som regel av grønnsaker som stangselleri, purre, tomat og paprika, mye buljong og litt nudler. Denne kan du spise så mye du vil av så lenge du bare går på suppekuren.

Suppekuren innebærer også å holde seg helt unna alkohol og kullsyreholdig drikke, men enkelte dager kan du drikke skummetmelk eller juice. Kaffe og te er lov.

Les også: Knekkebrødkuren – det du trenger å vite

SUPPEKUR: Er et en effektiv måte å gå ned i vekt på?

Hva er vanlige erfaringer med suppekuren?

Suppekuren inneholder svært få kalorier og karbohydrater. På kort sikt er den derfor en effektiv slankekur, og flere steder lover de så mye som 4 kilo på en uke. Det at suppekuren er såpass effektiv og kun strekker seg over syv dager, er nok grunnen til at den får så mye oppmerksomhet i media som den fortsatt får.

En fordel med suppekuren er at man kan spise så mye suppe man vil, og på den måten kunne døyve sulten når den dukker opp.

Mange som følger suppekuren blir faktisk overrasket over hvor mye de kan spise, sammenlignet med andre slankekurer. Men, akkurat som med andre svært strenge dietter som innebærer å spise kun bestemte ting, kan suppekuren fort bli kjedelig. Det er fort gjort å bli lei av grønnsakssuppe, og etter hvert kan suget etter andre matvarer oppstå.

Les også: Varmende supper.

Suppekuren virker dårlig

Selv om det hersker liten tvil om at syv dager på suppekuren gjør at man går ned i vekt, gir den sjelden varige resultater. Det er selvfølgelig tilfredsstillende å stille seg opp på vekten og se resultater av en slankekur såpass raskt, men et hurtig vekttap slik man opplever ved å gå på suppekuren har flere negative konsekvenser.

Når man går ned flere kilo på bare én uke, er sannsynligheten stor for at vekttapet i hovesak består av væske og noe muskelmasse, og ikke bare fet