Først skal vi spole en del år tilbake: I 1847 oppfordret den ungarske legen Semmelweis alle leger og jordmødre til å vaske hendene sine før de behandlet gravide kvinner, dette etter at han klarte å påvise en sammenheng mellom dårlig håndhygiene og utvikling av barselfeber. Med god håndhygiene kunne man også redusere risikoen for blodforgiftning fra 18% til bare 2%. Kollegaene hans godtok imidlertid ikke at de var ansvarlige for å forårsake sykdom. Semmelweis møtte mye motstand, og kollegene hans gjorde narr og avviste ham. Til slutt knakk Semmelweis helt sammen. Bare noen uker senere døde han av blodforgiftning på et sinnssykehus. Han ble 47 år gammel.

I dag vet vi at hans prinsipper rundt håndhygiene har blitt videreført i mange situasjoner. Så Semmelweis sitt arbeid har oppnådd vitenskapelig anerkjennelse, men dessverre ikke i hans levetid.

Hva dette med kosthold og psykisk sykdom å gjøre?

Et sunt kosthold er viktig. Det får oss til å føle oss bedre og sterkere. Man får også mer energi, bedre konsentrasjon og bedre søvn.

Les ogs: Har pandemien påvirket din psysiske helse.

Knytter søppelmat til psykiske lidelser

Det som Semmelweis foreslo på 1800-tallet var svært radikalt, og ingen ville høre på han. Dette kan på mange måter sammenliknes med noe som er svært aktuelt i dag. Riktig kosthold og ernæring er en trygg og effektiv måte å redusere risikoen for utvikling av psykisk sykdom og lidelse, samt å behandle og redusere graden av sykdommen.

Når man snakker om psykisk sykdom, snakker man gjerne om hyperaktivitet hos barn, demens og bipolar lidelse. Det er fremdeles nokså radikal tenkning å knytte usunt kosthold opp mot psykisk sykdom og lidelse, selv om flere og flere studier viser at sunn mat er et av de viktigste våpnene mot slik psykisk sykdom.

Når vi vet at kosthold har en effekt på slik psykisk sykdom, er det nærliggende å tenke at det spiller en viktig rolle også på mer vanlige psykiske tilstander som depresjon og angst, og at det kan ha en positiv effekt for alle som opplever at hverdagen til tider kan være tung.

Ultraprosessert mat er fellesbetegnelsen for sterkt bearbeidede matvarer. Dette bør vi få i oss mi