Immunforsvaret vårt gjør en beundringsverdig jobb med å beskytte oss mot sykdommer. Allikevel er det ikke alltid immunforsvaret klarer å forhindre at vi blir smittet med bakterier eller virus, og det er dermed ikke slik at et sterkt immunforsvar er en vanntett beskyttelse mot sykdom.

Men ved å styrke immunforsvaret kan du sørge for at kroppen din blir best mulig rustet når den møter en infeksjon, eller til å bekjempe en sykdom om du først får den. 

Hvis du ønsker å styrke immunforsvaret ditt, lurer du kanskje på hva slags livsstil du bør ha for å sørge for at du jobber med og ikke mot immunforsvaret, og hvilken sammenheng det er mellom kosthold og immunforsvar.

I denne saken prøver vi å svare deg på alt dette.

Hva er immunforsvar?

Immunforsvaret er et nettverk av organer, vev og celler. Sammen har de oppdraget med å beskytte oss mot smittestoffer som virus og bakterier. Et sterkt immunforsvar kan altså sies å fungere som et slags forsvarsverk mot infeksjoner. 

Immunforsvaret vårt deles inn i to hoveddeler: Det medfødte og det ervervede immunforsvaret. Det medfødte immunforsvaret står i første rekke av beskyttelsen mot bakterier og virus, og er den delen som beskytter oss mot de aller fleste infeksjoner. Ervervet immunitet er den immuniteten vi har bygget opp gjennom tidligere gjennomgåtte infeksjoner eller vaksinasjon.

STYRK IMMUNFORSVARET: Tusenvis av studier viser at et balansert kosthold, regelmessig trening og søvn hjelper.

Hva påvirker immunforsvaret?

Noen deler av livsstilen din kan påvirke hvor godt immunforsvar du har. Mangel på fysisk aktivitet, søvn, røyking og et lite variert kosthold er ting som kan føre til nedsatt immunforsvar. Det er også lurt å begrense alkoholbruken. Overdrevet alkoholbruk har mange negative helseeffekter, også på immunforsvaret. 

Et dårlig balansert kosthold kan føre til nedsatt immunforsvar. Vedlikehold av et sterkt immunforsvar krever et jevnlig inntak av alle de nødvendige næringsstoffene. Personer med dårlig kosthold har rett og slett høyere risiko for å bli for eksempel forkjølet. Det finnes ingen magisk pille eller kosttilskudd som kan gi immunforsvaret ditt superkrefter. Den riktige balansen mellom karbohydrater, fett, proteiner, mineraler og vitaminer er det som trengs, og alt dette finner du i en vanlig matbutikk. 

Les også: Spis appelsin og styrk immunforsvaret.

Mat som styrker immunforsvaret