Endelig kan vi feire sammen igjen, med barnetog, leker, korps og alle de tradisjonelle aktivitetene vi forbinder med 17. mai. Det kan gjennomføres en hyggelig 17. mai frokost sammen med kjente og kjære. En tradisjonell 17. mai frokost inneholder som regel klassikere som spekemat, laks, eggerøre og potetsalat, men hva med å lage noen spennende påleggsalater til koldtbordet?

Påleggsalater kan du lage i forskjellige smaksretninger  og variasjoner. Dette er blir ofte populære salater som setter farge  og bidrar med nye smaker til koldtbordet. Påleggsalater inneholder en yoghurt, majones-og/eller rømmebasert dressing, gir en mer kremete konsistens og er smaker nydelig på brød.

Ønsker du å lage den litt lettere variant kan man bruke Q-Drømmelett eller  Kesam som gode alternativer.  Skal du bidra med noe  til 17. mai-koldtbordet, er det enkelt å tilberede en påleggssalat – dagen før selve dagen. Forbereder du påleggsalatene dagen i forveien kan du oppbevare den i en tett boks i kjøleskapet.

Her finner du et knippe smakfulle påleggssalater fra kokeboken “Eltefri bakst” – skrevet av Ina Janine Johnsen, kjent fra bloggen Mat på bordet.

Eggesalat

Dette er Ina Janine Johnsens eggesalat, en favoritt hun lager og oppbevarer på glass i kjøleskapet, men ikke for lenge! Hun mener eggesalaten smaker best om du spiser den innen tre dager.

PÅLEGGSALAT: Et frisk og godt alternativ til 17. mai frokosten. Lage din egen sunne variant, slik som denne eggesalaten fra boken Eltefri bakst. Foto: Ina Janine Johnsen.

Dette trenger du til 12 porsjoner

 • 2 ss lettrømme 10%
 • 1 ss yoghurt naturell
 • 1 ss dijon sennep
 • 50 g syltet agurk
 • 1 stk vårløk
 • 6 hardkokte egg
 • ¼ ts salt
 • ¼ ts pepper

Slik gjør du

 1. Rør sammen rømme, yoghurt, sennep og sitronsaft. Ha i syltet agurk og vårløk. Smak til med salt og pepper.
 2. Skrell eggene, og bruk en eggekutter eller en kniv til å skjære dem i mindre biter. Vend eggene forsiktig inn i sausen. Juster om nødvendig smaken med mer salt eller pepper.
 3. Ha eggesalaten over i et glass eller skål med lokk og oppbevar kjølig. Spis innen 3 dager.Tips! Egg er «supermat» og er naturlig rike på protein og vitamin A, B2, B12, D og E samt folsyre, selen og jern.

Kyllingsalat med karri

Dette er en kjempegod påleggssalat som raskt kan bli din favoritt. Har du rester av stekt eller kokt kylling er dette perfekt å bruke opp i denne salaten. En protein- og næringsrik salat med spennende smak.