Skole- og barnehageåret er godt i gang igjen og foreldre må smøre matpakker til den store gullmedalje. Er du en som synes dette er pes og skulle helst vært foruten, eller koser du deg med det å tenker at en god matpakke er god omsorg? Som kjent er gode matvaner i barne- og ungdomsårene en viktig faktor for god helse på kort og lang sikt.

Matpakken er derfor viktig! Den bidrar til et påfyll midt på dagen slik at barna klarer å opprettholde konsentrasjonen,  overskuddet og humøret resten av dagen.

Den store matdiskusjonen i barnehager og skoler

Undersøkelser viser at det er store variasjoner i mattilbudene, og at de fleste har noe å hente på hva som tilbys. Skolemat er ikke så utbredt i Norge, men mange SFO og barnehager tilbyr alt fra varmretter, til kaldretter og catering. Det er en tankevekker at noen barnehager og skolefritidsordninger ikke følger retningslinjene for mat og måltider, men serverer mat som ikke er spesielt rik på næringsstoffer barn trenger. En tidligere undersøkelse viser at foreldre forventer at barnehager og skolefritidsordninger serverer sunn mat. Og da er spørsmålet; Hva er definisjonen på sunn mat i foreldres øyne?

Lunsjmåltidet trenger ikke være gourmet

Omelett er en super-lunsj. Lag den i porsjonsformer, gjerne sammen med barna!

Det kan til tider virke som at lunsjmaten må være varm, inneholde hjemmelaget smoothies, utskårede figurer eller annet “kunstverk” for at den er god nok ernæringsmessig. Flere vil nok også mene at barnehagen/SFO må ha en kjøkkenassistent eller kokk for å servere sunn og næringsrik mat. Dette er stemmer ikke. Det enkle kan også være godt nok!

Tenk grønt og grovt uavhengig om det er kald eller varm mat. Et brødmåltid bestående av cherrytomater, paprika, knekkebrød, skinke, ost og makrell er enkelt og veldig bra ernæringsmessig. Dersom barnehagene eller skole/SFO hadde fokusert på litt mer grønt, grove knekkebrød og smart pålegg hadde barna fått de næringsstoffene de har behov for, uten å velte økonomien.

Diskusjonen om lunsjmåltidet bør heller fokusere på næringsstoffer fremfor at maten må være varm!

Ser like ut, men hva med næringsinnholdet?

Sånn sikrer du deg en sunn matpakke?

En smart matpakke kan inneholde grovt brød med minst 50-100 % grovhetsprosent (tre-fire fargelagte kakestykker på brødskalaen) eller knekkebrød med proteinrikt pålegg som fiskepålegg, egg, renskåret skinke, ost, leverpostei eller peanøttsmør. I tillegg bør det alltid være en neve frukt, bær eller grønnsaker. En gulrot eller noen cherrytomater, sukkererter, blåbær eller en nepe er enkelt å putte i boks. Middagsrester er også perfekt lunsjmat hvor du i tillegg kan unngå matsvinn. Ha en boks stående i kjøleskapet og send med i matpakken neste dag. Dette er enkelt og ikke minst tidseffektivt!

Myndighetene anbefaler at vi spiser mer hvit fisk. Hvorfor ikke legge ved en fiskekake eller to i matpakken? De fleste barn liker dette godt, i tillegg er det mettende og gir et godt påfyll. Kjeks, nudler, energibarer, søt bakst , søtt pålegg, og søt drikke er IKK