Knekkebrødkuren, eller knekkebrøddietten, var i utgangspunktet en diett som overvektige pasienter måtte gjennomføre før en fedmeoperasjon. Men metoden har blitt populær også for de som ønsker å gå ned i vekt uten fedmeoperasjon.

Forklaringen til dette kan være at det er mer og mer forskning som tyder på at det å gå mye ned i vekt de første månedene av en livsstilsendringsprosess, kan ha like gode – og kanskje til og med bedre, langtidsresultater enn de som har en mer gradvis vektreduksjon.

Hva er knekkebrødkuren?

Knekkebrødkuren er egentlig ikke noe annet enn en lavkaloridiett der man har et daglig matinntak på omkring 1000 kcal. Roedes variant av knekkebrødkuren har fått navnet Kickstart og er en meny sammensatt av smakfulle og næringsrike matvarer i mengder som gjør det enkelt å holde seg innenfor 1000 kcal.

Les mer om Roedes Kickstart-meny på 1000 kcal

Slik fungerer det

Knekkebrødkuren handler ikke bare om å spise knekkebrød. Det er å innta lite kalorier som er hovedpoenget her, og saken er at det for mange er enklere å klare dette hvis man spiser knekkebrød – med magert pålegg, til flere av dagens måltider. Det er enkelt å forholde seg til et gitt antall knekkebrød per dag, og velger du de grove variantene metter de godt.

Men det ikke være knekkebrød. Man kan spise godt med grønnsaker, samt frukt og bær – i tillegg til annen sunn mat, som fisk, kylling, magre meieriprodukter og fiber. Bare i mindre mengder enn man ellers kanskje er vant med.

Det er viktig å presisere at dette ikke er snakk om en lavkarbokur, men lavkalori. Det er en del karbohydrater i knekkebrøkuren, og en nokså høy andel protein.

På Roede-kurs anbefaler vi ikke å følge denne menyen i mer enn tre måneder. Deretter bør man begynne å øke matinntaket . I tillegg er  det anbefalt å ta en multivitamintablett.

Eksempel på dagsmeny fra Roede kickstart

DAGSMENY: Dette er et eksempel på hvordan en dag med Roede Kickstart kan se ut. Altså 1000 sunne kcal.

Les også: Hva er Roede kickstart

Resultatene en kan forvente seg

Med knekkebrødkuren kan man oppleve å gå ned 10-12 kilo på 12 uker.

Mange kan oppleve å bli veldig sultne, i alle fall i starten. De verste «bivirkningene», som sult, svimmelhet, hodepine osv. vil gå over, og kroppen vil etter hvert venne seg mer til det lave energiinntaket. Blir man sulten mellom måltidene, kan man fylle på med grønnsaker, vann og mineralvann.

Veldig mange rapporterer at de opplever både bedre humør og økt overskudd etter hvert som vekten går ned – til tross for det lave energiinntaket.

NB: Kuren er først og fremst tiltenkt personer som har fedme, altså BMI over 30. Men den kan også brukes av andre som har lavere BMI, men de bør da ikke følge kuren i mer enn noen få uker. Bruk vår BMI kalkulator for å teste din BMI.

Oppskrift på hjemmelagde, næringsrike og smakfulle knekkebrød

Har du lyst til å prøve noen deilige knekkebrød-oppskrifter som denne hjemmelagde oppskriften?

På Roede-kjøkkenet finner du mange smakfulle knek