Kalsium er et av næringsstoffene det kan være lett å få for lite av. Kalsium er den viktigste byggesteinen i skjelettet vårt og er ett av de mineralene vi trenger å få tilført gjennom maten hver dag. Melk og meieriprodukter er den viktigste kalsiumkilden i det norske kostholdet og utgjør hele 70 % av nordmenns kalsiuminntak.

Hvorfor vi trenger kalsium

Kalsium behøves for at muskler, hjerte og nervesystem skal fungere normalt. For at kroppen skal klare å ta opp og nyttiggjøre seg kalsium, trenger vi i tillegg vitamin D og magnesium. Vitamin K hjelper også til med å binde kalsium til skjelettet.

Gode kilder til kalsium

Melk og meieriprodukter er den viktigste kalsiumkilden i det norske kostholdet og utgjør hele 70 % av nordmenns kalsiuminntak. Grønne bladgrønnsaker, mandler og sardiner er også gode kilder til kalsium. For dem som ikke spiser melk og meieriprodukter, finnes det ulike kalsiumberikede drikke- og yoghurt alternativer basert på havre, ris eller soya.

KALSIUMKILDE: Melk og meieriprodukter er den viktigste kalsiumkilden i det norske kostholdet.

Utsatte grupper

De som er utsatt for å få for lite kalsium er personer som ikke spiser meieriprodukter, personer som spiser lite og/eller ensidig, gravide og ammende, samt kvinner etter overgangsalderen. Barn og ungdom kan også få for lite kalsium hvis de spiser for lite med tanke på at de er i vekst.

Hvis du ikke er så glad i meieriprodukter, er det også en del kalsium i mørkegrønne grønnsaker som brokkoli, grønnkål og spinat.

Konsekvenser av mangel

Et for lavt inntak av kalsium i ung alder kan føre til benskjørhet (osteoporose) senere i livet. Undersøkelser antyder at så mange som halvparten av norske kvinner kan få i seg mindre kalsium enn anbefalt.

Grønnkål på et bord

Grønnkål er sunt og gir mye kalsium. 100 gram grønnkål dekker en femdel av dagsbehovet for kalsium og 11 % av dagsbehovet for jern!

Hvor mye kalsium trenger vi?

Voksne anbefales 800 mg kalsium per dag. Gravide og ammende anbefales å få i seg 900 mg kalsium per dag. I Grete Roede anbefaler vi 3 porsjoner med magre melk – og meieriprodukter hver dag. Tre porsjoner melk- og meieriprodukter bidrar med ca 500 mg kalsium. Det resterende får man dekket gjennom andre matvarer når man har et variert kosthold. En porsjon kan være et glass melk, et lite beger yoghurt eller ost til en brødskive.

Skjelettet er et levende reisverk som fornyes hele tiden. Vi får faktisk nytt skjelett hvert tiende år!

For å sikre at det nye skjelettet blir like sterkt som det forrige, er det like viktig å få i seg nok kalsium når du er voksen, som det er i barne- og ungdomsårene.

Yoghurt med honning og frukt

Dette er et enkelt og forfriskende mellommåltid, som både metter og smaker godt.