I påsketiden bugner det av egg i ulike varianter. Påskeegget med godterier, vi maler utblåste egg og bruker det som pynt i tillegg til det vanlige kokte egget. Vi spiser faktisk rundt 4,6 millioner egg daglig i påsketiden – og hva er grunnen til det?

Hvordan liker du egget?

Hvorfor er det slik at egget er en viktig del av påsken?

Årsaken til at påsken er en “eggetid” henger igjen fra gammelt av fordi  hønenene ikke la egg da det var mørkt og kaldt ute. Omtrent ved påsketider, da lyset så smått kom tilbake begynte verpingen igjen og folk fikk endelig egg på bordet. Dette ble feiret og etterhvert sammenfalt feiringen med påsken. Derfor er det en eggende påskefeiring den dag i dag.

Mye helse i egg

Egg kan spises med god samvittighet – riktignok det ordentlige egget og ikke påskeegget som er fullt av godterier. Egg er blant matvarene som er rikest på mineraler vitaminer og næringsstoffer. De vanlige eggene bidrar altså med mange næringsstoffer som kroppen vår trenger, og kalles gjerne for naturens egen vitaminkapsel.  Selv om egg kun bidrar med ca.1 % av kaloriinntaket vårt, så er egg den nest viktigste kilden til vitamin E, den tredje viktigste kilden til vitamin D og den fjerde viktigste kilden til vitamin B12 i det norske kostholdet (Kilde: Matprat.no).

Egg inneholder alle næringsstoffer, unntatt C -vitamin!

Eggende muskelmat

Egg inneholder alle næringsstoffer, unntatt vitamin C.

Egg er supermat for alle, men er du en som faller for fristelsen med å spise eller drikke ekstra proteiner på boks etter trening, fordi du har hørt at proteiner må man ha for å bygge muskler? Dropp dyre tilskudd og kok deg ett egg i stedet. Egg inneholder nemlig alle de essensielle aminosyrene slik at proteinkvaliteten i et egg er helt optimalt. Da er det vel litt tøysete å kjøpe seg tilskudd i drikke eller i form av puddinger til dyre dommer?

Kan eggende spises etter “best-før dato”?

Jada, eggende holder seg langt over best før datoen. Er du usikker om du kan spise egget eller ikke, om det er gått over datoen? Legg egget i et glass med vann og se hva som skjer. Flyter det, bør du ikke spise det. Synker det, er det ferskt. Har du mye egg til overs i påsken? Lag surmelkslapper ute på bålpannen eller primusen på tur!

Surmelkslapper

Dette trenger du til en røre som gir ca 22 lapper

  • 2 stk egg
  • 4 dl skummet kulturmelk
  • 1 dl sukker
  • 3 dl hvetemel
  • 1 dl fin sammalt hvete
  • 1 ts bakepulver
  • ½ ts natron
  • 1 ss margarin, mykt

Slik gjør du

Visp egg, kulturmelk og sukker til en jevn blanding. Tilsett mel, bakepulver og natron, og bland alt sammen til en klumpfri røre. La røren svelle i ca 30 minutter. Smelt margarin i en stekepanne og stek lappene på middels varme. Bruk en spiseskje til å legge røren i. Stek til de er lysebrune på kanten, snu dem og stek på den andre siden. Hvis platen blir tørr under stekingen, ta i litt smør eller olje. TIPS: Server lappene med yoghurt naturell og lett-syltetøy.

Sjekk ut flere deilige oppskrifter på Roede-kjøkkenet

 

Riktig go