SOMMERKAMPANJE – Kurspakke med 10% rabatt. 

Grete Roede Magasinet

De nyeste artiklene om helse, kosthold og livsstil

Hvordan er saltinntaket ditt?

Hvordan er saltinntaket ditt?

Hvordan er saltinntaket ditt?

Av Karoline Steenbuch Lied
7. desember 2022

Vi er midt i julebordsesongen, og julemat er kjent for å være både fet og salt. Da kan det være klokt med en bevisstgjøring på hvor mye salt du inntar i disse dager. Spesielt fordi en gjennomsnittlig nordmann får i seg dobbelt så mye salt som anbefalt – og dette er utenom julebordstider!

Rådet er å spise under 5 gram om dagen, mens vi får i oss rundt 10 gram salt. Dette gjør ikke godt for kroppen. Spiser du for mye salt, øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Det er fordi et høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk. Personer med høyt blodtrykk blir derfor rådet til å kutte ned på saltinntaket. Man ser også en økt risiko for å få kreft i magesekken ved for høyt saltinntak.

Det skumle er at man ikke alltid er klar over eget saltinntak. Visste du for eksempel at brød er en stor kilde til salt? Brødet i butikken inneholder en del salt – selv om produsentene har blitt flinke til å kutte ned på mengden salt i brød – og brød er noe vi nordmenn spiser mye av. Andre kilder som er rike på salt, er bearbeidet mat. Denne typen mat øker i tillegg risikoen for kreft i tykk- og endetarm.

Visste du at salt fremmer overspising?

Kutt ned på ferdigmat

Et av de viktigste tiltakene for å redusere saltinntaket, er altså å kutte ned på industribearbeidet mat da disse ofte inneholde mye salt. Det betyr at de som spiser mye pølser og pizza og andre ferdigretter, kan få i seg mye salt. I julen vil sannsynligvis inntaket av disse matvarene synke noe, mens vi kanskje får i oss mer salt gjennom pinnekjøtt, røkelaks og lignende. Direkte salting vil bidra med enda mer.

Et tips er å sjekke saltinnholdet i de matvarene du bruker ofte! Husk også at mange av krydderne du bruker til matlaging inneholder mye salt. Visste du for eksempel at det krydderet det er mest av i sitronpepper, er salt?

Hva med å tilsette mat med ulike krydderurter, framfor å bruke salt?

Tenker du at du ikke spiser for mye salt?

Viktig med litt salt også!

Så er det viktig ikke å bli helt uvenn med salt, for kroppen trenger litt salt! Natrium er viktig for en rekke funksjoner i kroppen vår, blant annet fordi det bidrar til å regulere væskebalansen og stabiliserer nervesystemet.

Salt som vanemat

TIPS TIL Å KUTTE NED PÅ SALT

  • Velg nøkkelhullsmerket brød, det inneholder mindre salt. Baker du selv, kan du også styre saltbruken.
  • Når du lager supper, sauser og gryteretter selv, kan du bruke urter og andre kryddere for å gi maten smak.
  • Bruk buljong istedenfor, ikke i tillegg til salt. Prøv gjerne å lage den selv!
  • Når du skal spise hermetiserte grønnsaker, skyll vekk laken den ligger i.
  • Taco til middag? Du trenger ikke bruke hele krydderposen.
  • Jo mer råvarer du bruker, jo mer kan du styre saltbruken selv.
  • Glad i Farris/mineralvann? Om det utgjør store deler av ditt væskeinntak kan det bli en stor saltkilde. Sjekk saltinnholdet i mineralvannet du drikker.
  • Smak alltid på maten før du bruker saltbøssen.
  • Dampede grønnsaker blir gode også uten salt i vannet.
  • Spis mindre kjøttpålegg og/eller velg kokt skinke og roastbiff fremfor salami, spekeskinke og fårepølse.

Forstår du saltinnholdet?

Det er ikke alltid like enkelt å forstå saltinnholdet i en matvare. Noen ganger står det oppgitt i prosent, andre ganger i gram og noen ganger står det bare mengde natrium. Her prøver vi å forklare:

  • Salt (NaCl) er bygget opp av natrium (Na) og klorid (Cl). 1 g salt tilsvarer 0,4 g natrium. 1 g natrium tilsvarer 2,5 g salt (NaCl). En teskje inneholder 7 g salt.
  • Leser du ingredienslisten på en matvare, og det står at den inneholder 0,5 g natrium per 100 g, tilsvarer altså dette 0,5 x 2,5 = 1,25 g salt per 100 g. Spiser du 150 g av denne matvaren, får du dermed i deg 1,9 g salt.

Kilde: Bramat

Publisert: 7. desember 2022

Sist oppdatert: 25. juni 2025