Da er du ikke den eneste… Og sannsynligheten for at du tenker nettopp dette, er dessverre ganske stor.

Vi vet fra før at nordmenn spiser alt for mye salt. Vi spiser faktisk dobbelt så mye som vi burde. Daglig får vi i oss rundt 10 gram salt, mens anbefalingen ligger på maks fem gram salt.

Det som er nytt er at mens hele ni av ti nordmenn spiser for mye salt, tror kun fire av ti at dette gjelder dem selv. Dette er svært uheldig og bekymringsfullt, da for mye salt kan være svært skadelig for helsa. For mye salt kan føre til økt blodtrykk, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdom. 30 prosent av befolkningen har høyt blodtrykk. For mye salt øker også risikoen for enkelte krefttyper.

Mange er nok klar over at ferdigmat og kjøttprodukter inneholder mye salt, men man glemmer kanskje at matvarer som brød, sauser, fiskeprodukter, ost og spisefett også er store kilder til fett. For ikke å snakke om krydder.

Les mer om hva vi i Roede sier om befolkningens saltinntak i Fedrelandsvennen (for abonnenter)

Det finnes overraskende mye salt i krydder man ikke tror inneholder salt, som takokrydder.

Krydder – en stor kilde til salt

Det finnes overraskende mye salt i krydder man ikke tror inneholder salt, som sitronpepper. Og visste du for eksempel av grillkrydder og pommes frites-krydder er mer saltblandinger enn krydderblandinger? Les på innholdsfortegnelsen neste gang!

Og på toppen av alt dette kommer alt det vil tilsetter maten selv. Mange burde nok bli mer bevisst når de salter maten, mange gjør dette på autopilot.

Jeg får ofte spørsmål om det er lurt å velge de “sunne” saltvariantene.

Noen salttyper fremmes som sunne da de inneholder flere mineraler. Men dette er svært misvisende, for man må spise store mengder salt for å få noe ut av disse mineralene. Og da har vinninga virkelig gått opp i spinninga. Og trolig er du kanskje død, fordi du har fått i deg for mye salt – satt litt på spissen.

Men det finnes noen salttyper som er bedre enn andre, og som har lavere innhold av natrium. Dette er Seltin, Lo-Salt, Jozo mineralsalt og enkelte typer urtesalt. Men det beste er selvsagt å venne seg til mindre salt. Fremhev heller smaken med krydder (uten salt!) eller friske urter, chili, hvitløk og frisk ingefær.