Mange som går på kurs hos oss opplever at de går jevnt og trutt ned i vekt, og ting går ganske så greit. Men så sier det helt plutselig stopp! Vekten beveger omtrent ikke på seg, verken på dager eller uker.

Da er det veldig lett å miste motet, og gi opp, og det er veldig lett å si til seg selv: «Hva er vitsen? Dette funker ikke lenger!» eller «Jeg sitter fast. Nå gidder jeg ikke mer, jeg gir opp».

Disse tankene er fullt forståelig! For du gjør jo alt du skal gjøre! Du spiser riktig, du spiser passe mengder, du registrerer og du trener, men likevel responderer ikke kroppen.

Det som mest sannsynlig har skjedd, er at kroppen har nådd et vektplatå. Det som er viktig å tenke på når dette skjer, er at det faktisk er normalt og et godt tegn!

Når du kommer på et vektplatå, “relærer” du kroppen at dette er din nye normalvekt.

En naturlig tilpasning av vekttapet

Det har vist seg at etter en vektnedgang på 10-15% av kroppsvekten, så kan vektnedgangen nå et platå og bli stående stille en stund.

Under en vektreduksjonsprosess vil kroppen hele tiden prøve å få den tilbake til det den opprinnelig veide. Den søker tilbake til sin høyeste vekt. Men når man kommer på et vektplatå betyr det ofte at kroppen prøver å “omdefinere” sin nye normalvekt. Så dette er med andre ord et godt tegn på at man er på rett vei i sin prosess!

Det som skjer på et vektplatå er at de fysiologiske mekanismene og hormonene skal stabilisere seg. Når de har gjort dette, er det mulig å sette i gang med vektreduksjonen igjen.

Vekten og den hormonelle balansen må altså stabilisere seg før vektnedgangen kan fortsette.

Ingen grunn til panikk om du har kommet til et vektplatå. Dette er helt normalt, og faktisk en fordel.

Vær glad!

Dette betyr at man egentlig kan være litt glad når man opplever et vektplatå, og ikke la det være en kilde til sinne, frustrasjon og desperasjon.

Løsningen er verken å droppe  – eller bytte strategi, men heller fortsette som du gjør og si til deg selv at du fremdeles er på vei mot mål.

Dette med vektplatåer er egentlig et veldig godt eksempel på hvorfor det er så vanskelig å gå ned i vekt, og at en vektreduksjons-prosess handler om så mye mer enn kun vektreduksjonen. For her kreves mental styrke, å lære seg å stå i det, å være tålmodig og det kreves en viss kunnskap. For klarer man å forstå at kroppen vil justere den hormonelle balansen og de fysiologiske mekanismene under en vektreduksjonsprosess, er det lettere å akseptere at vektnedgangen kan stoppe opp litt.

På den måten vil du spare deg for mye negative tanker og frustrasjon. Å bruke energi på å være frustrert og sint, vil bare ødelegge for deg. Det