Alle vet at vann er livsviktig for flere av kroppens prosesser. Vann er den desidert beste tørstedrikken og antakelig den eneste egentlig. Tørste er egentlig et signal om at kroppen har fått for lite væske, og da er spørsmålet. Hvor mye vann har vi egentlig behov for?

Det livssviktige vannet

Vannets struktur og oppbygging gjør at alt liv på jorden må ha vann for å overleve. Hele 50-70 % av kroppsvekten til voksne består av vann og vi alle må ha et jevnt inntak fordi kroppen bruker vann i de fleste prosesser. For eksempel fordampes vann via huden og respisrasjonssystemet vårt når vi puster. I tillegg brukes store deler vann i fordøyelse og for at nyrer skal fungere optimalt. Vannets unikitet styrer også at vi har en relativt jevn kroppstemperatur på ca 37 grader.

Kroppen kan klare seg i flere uker uten mat, men ved et for lavt væskeinntak vil døden inntreffe bare i løpet av få dager.

Kun 2 % væsketap vil din fysiske yteevne reduseres

Vi tenker kanskje ofte på mat som en viktig faktor for yteevne og overskudd, kanskje spesielt på trening. Det er for all del viktig at blodsukkeret er noenlunde stabilt, absolutt, men væskeinntaket for yteevne glemmes til stadighet. Bare et væskeunderskudd på 2 % vil prestasjon og yteevne reduseres. Du kan bli mer anpusten, sur i muskulatur, svimmel, kvalm, hodepine og ukonsentrert. Dette gjelder både under aktivitet, men også i hverdagen forøvrig.

Når skal vi drikke?

Vi drikker ofte når vi kjenner tørste, men da er faktisk allerede kroppen i underskudd av væske. Det aller beste tipset er å drikke jevnt gjennom dagen. Totalt sier man at kroppen trenger 1,5- 2 liter væske gjennom dagen. Dette er total mengde væske, men vann anbefales fremfor søte drikker. Slukkes tørsten med søte drikker får du i deg mye unødvendig energi, sukker og søtstoffer som kanskje til og med gir deg følelsen av å ikke slukke tørsten. Gjør det derfor til vane å alltid ha vann tilgjengelig, så kan annet type drikke høre helgene til.

All type drikke inngår i væskeregnskapet, men husk at vann foretrekkes av kroppen!

Usikker om du drikker nok?

Dersom du tisser omtrent hver tredje time drikker du antakelig nok. Du kan også se på urinfargen. Er den lys drikker du nok, mens en mørkere gul farge viser at du med fordel kan øke mengden med væske. Mange kan oppleve å være “fysen” når væskeinntaket er for lavt. Vann kan også dempe appetitten, så om det er en utfordring å begrense mengde mat kan du drikke et par glass vann før måltidet.

Barn og eldre mennesker er spesielt utsatt for dehydrering. Vær obs ved sykdom og het sommervarme.

Jo mer jo bedre?

Det er med vann som alt annet; alt med måtehold. Selvom vann er det beste å drikke så blir det ikke sunnere desto mer du drikker. For store mengder over kort tid kan ødelegge celler i kroppen som igjen gjør at kroppens prosesser kollapser. Det er altså ikke slik at vann selvom vann er sunt, så akn vi bare pøse på helt ubegrenset.  Nei, det holder med 1,5-2 liter evt noe mer dersom du svetter mye eller det er spesielt varmt ute.

Nyt et iskaldt glass vann med lime, sitron eller jordbær og isbiter, finnes det noe bedre å slukke tørsten med egentlig?
Legg gjerne igjen en kommentar: