Mange tenker at sjokolademelk er en skikkelig kalori- og sukkerbombe, som kun bør drikkes en sjelden gang. Sannheten er at du ikke trenger å få i deg så mye mer kalorier og sukker enn hvis du drikker vanlig melk – så lenge du velger det riktige produktet.

Melk er selvsagt sunnere enn sjokolademelk fordi det inneholder mindre sukker, men sjokolademelk inneholder også de samme viktige næringsstoffene som kalsium og jod, noe mange trenger mer av!

Etter hvert er det blitt et stort utvalg av sjokolademelk på markedet, og noen er bedre enn andre. Så hvis du vil velge smart, kan det være klokt å få en god oversikt over innholdet. For noen sjokolademelker inneholder langt mer sukker enn andre. Noen inneholder til og med like mye sukker som det brus gjør (disse produktene er ikke med i denne testen)!

Viktig kilde til kalsium og jod

Melk er en av de viktigste kildene til både kalsium og jod. Kalsium bidrar til å vedlikeholde skjelettet og tennene våre, mens jod er viktig for huden og stoffskiftet. Det anbefales at vi får i oss tre porsjoner meieriprodukter hver dag, for å dekke behovet for disse næringsstoffene, blant annet. En sjokolademelk kan fint inngå som en slik porsjon, bare ikke hver dag. Sjokolademelk kan derimot fint nytes en gang iblant.

Les også: Får du for lite jod.

Nylig gjorde jeg en test for Dagbladet (abo), der jeg testet ulike typer sjokomelk. Jeg valgte å vektlegge de ulike næringsstoffene likt, da alle de utvalgte næringsstoffene har betydning for oss – positivt eller negativt. Følgende næringsstoffer er inkludert: Kcal, fett, protein, sukkerinnhold samt kalsium. Noen av produktene inneholder søtningsstoff, dette trakk også ned. Produktene i testen er rangert i forhold til hverandre, og basert på dette får de et terningkast.

Her er resultatene:

Alpro Soyadrikk sjokolade
Kcal: 61
Fett: 1,8
Protein 3,1
Sukker 7,6
Kalsium: 120 mg
Terningkast og kommentar: 4. Noe høyt på kalorier, og høyest på fett og mye sukker. Ok på protein /vegetabilsk protein. Bra at den er tilsatt vitamin D og kalsium.

Oatly havredrikk sjokolade
Kcal: 61
Fett: 1,5
Protein: 1,2
Sukker: 7,5
Kalsium 120 mg
Terningkast og kommentar: 4. Noe høyt på kalorier, og ok på fett, men lite protein (vegetabilsk) og mye sukker. OK på kalsium. Bra at den også er tilsatt vitamin D og jod.

Q Meieriene Konge Sjokomelk
Kcal: 60
Fett: 1,5
Protein: 3,7
Sukker: 7,9
Kalsium 117
Terningkast og karakter: 4. Noe høyt på kalorier. OK på fett og protein. Men mye sikker, og lite kalsium.

Tine Litago
Kcal 61
Fett: 1,3
Protein: 3,6
Sukker: 8,6
Kalsium 115 mg
Terningkast og kommentar: 4. Noe høyt på kcal og mye sukker. Middels på protein og fett. Testen laveste på kalsium.

Q Meieriene Fersk Sjokolademelk
Kcal: 68
Fett: 1,5
Protein: 3,4
Sukker: 9
Kalsium: 120 mg
Tern