Spiser du bærekraftig?

Maten vi spiser påvirker ikke bare vår egen helse, men også klimaet og miljøet rundt oss, altså planetens helse. Dette er noe flere og flere er opptatt av og det å spise bærekraftig er i vinden som aldri før.

Så hva er egentlig et bærekraftig kosthold? Dette er det ikke et enkelt svar på, men vi vil forsøke å trekke opp noen linjer for hva som skal til for at mat regnes som bærekraftig, og hvordan du selv kan få et mer bærekraftig kosthold.

Hva er et bærekraftig kosthold?

FN har definert et bærekraftig kosthold slik: Kosthold som har lav miljøpåvirkning, som bidrar til mat- og ernæringssikkerhet og til et sunt liv for nåtid og fremtidige generasjoner.

Dette kan utdypes ved å si at et bærekraftig kosthold er et kosthold som i hovedsak baserer seg på matvarer som produseres og transporteres på en måte som i liten grad belaster klima og miljø, som opprettholder biologisk mangfold og sikrer sunne økosystemer. Andre momenter som hører med er at den bærekraftige matproduksjonen tar hensyn til eksisterende kulturer, er økonomisk rettferdig og rimelig, samt at maten er ernæringsmessig sunn. Det handler med andre ord om å sette matproduksjonen inn i et større bilde. Et så stort bilde, at det er vanskelig for hver og en av oss å orientere oss.

Heldigvis foregår det en rivende utvikling innen alle ledd i dagens matvareproduksjon der det å bli mer bærekraft i er et overordnet mål. Men uten din og min påvirkning er det mye som tyder på at denne utviklingen vil gå for sakte. Vi må orientere oss og vi må etterspørre bærekraftige matvarer slik at vi kan sikre at både vi og fremtidige generasjoner får muligheten til å leve sunne liv på en sunn planet.

Gode grunner til å spise bærekraftig

Det at et bærekraftig kosthold berører så mange ulike områder, gjør også at vi som forbrukere kan velge mellom en lang rekke gode grunner til å velge bærekraftig, alt etter hva som motiverer oss. Vi vet for eksempel at husdyrnæringen er ansvarlig for en stor del av utslippene som forårsaker global oppvarming, og for noen kan det å vite at et redusert inntak av kjøtt bidrar til reduserte utslipp være en stor motivasjon. For andre kan motivasjonen til å spise mindre kjøtt være av hensyn til dyrevelferd.

Avskoging er en annen ødeleggende konsekvens av storstilt husdyrhold. Så om du er engasjert i å hindre avskogning, kan dette være din viktigste motivasjon til å vri kostholdet ditt i en bærekraftig retning. Mer bærekraftig mat bidrar dessuten til en økt matvaresikkerhet.

Det går også store mengder vann med til produksjon av mat, og nok en gang kommer animalske matvarer dårligere ut enn plantebasert mat. Men det er alltid noen unntak. Avokado og mandler er eksempler på planter som krever mye vann i produksjonen. Det er altså ikke alltid like enkelt å manøvrere i dette landskapet.

Listen over gode grunner til å spise mer bærekraftig er lang, men det fine er at uansett hva som motiverer deg til å vege mer bærekraftig så vil du ende opp med å gjøre noe bra for helsen din. Et bærekraftig kosthold er nemlig forenlig med et kosthold som bidrar til god helse og forhindrer for tidlig død. Ifølge en studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet The Lancet, kunne 11 millioner liv reddes dersom kostholdet vårt var mer bærekraftig.

Hvordan kan jeg spise mer bærekraftig?

For å si at et produkt er bærekraftig må altså produksjonen av den kunne opprettholdes over tid uten å tømme ressurser, gå på bekostning av menneskeliv eller skade miljøet. Derfor er det ikke lett å liste opp eksempler på bærekraftig mat.

Men det finnes flere generelle råd til hvordan du kan spise mer bærekraftig:

  • Reduser inntak av kjøtt

Produksjonen av kjøtt og kjøttprodukter har vært økende gjennom de siste tiårene. Det økte forbruket av disse matvarene har store negative konsekvenser for klima og miljø. Når du først spiser kjøtt, velg kjøtt av god kvalitet.

Når det gjelder melk og meieriprodukter hører dette absolutt hjemme i et bærekraftig norsk kosthold, blant annet fordi de fleste norske kyr gir både kjøtt og melk på en gang – og bidrar samtidig med lite klimagassutslipp. Melk og meieriprodukter bidrar dessuten med viktige næringsstoffer som kalsium, jod, proteiner av god kvalitet, kalium, fosfor og B-vitaminene B2 og B12.

  • Velg kortreist mat i sesong

Ved å kjøpe sesongbasert, kortreist mat sørger du ikke bare for at kjøleskapet ditt alltid har ferske og sunne råvarer. Siden kortreist mat ikke er avhengig av å transporteres fra den andre siden av jordkloden, bidrar du også til å redusere klimagassutslipp.

I tillegg modnes disse matvarene på en naturlig måte. Slik blir det ikke nødvendig for leverandører å oppbevare dem i industrielle kjølerom før de kan selges.

  • Spis mer plantebasert

Frukt og grønt er viktige elementer i et sunt og bærekraftig kosthold. De gir essensielle vitaminer og mineraler, og har gjerne en lavere miljøpåvirkning enn dyrebasert mat. Siden utslippene forbundet med produksjon av frukt og grønt er såpass lavt, gjelder dette også når produktene må transporteres.

Brød og kornvarer er en annen matvaregruppe som gir oss både god metthet og nyttige næringsstoffer, og som blir langt mer bærekraftige om de brukes som menneskeføde enn som fôr til våre husdyr.

Bønner og linser er gode plantebaserte kilder til protein. Dette er mat som både metter og gir gode smaker og konsistens til maten. Her er det bare å eksperimentere i vei.

  • Lag mat fra bunnen av

Prøv å unngå prosessert mat og ferdigmat i kostholdet ditt. Selv om prosesserte produkter og ferdigmat er en rask løsning til lunsj eller middag, er de produkter som hverken er ferske eller sunne. Prosessert mat har en høyere andel sukker, fett og tilsetningsstoffer. I tillegg kommer disse matvarene gjerne i mye emballasje, som igjen krever mye ressurser og energi for å produsere.

  • Støtt rettferdig produksjon og handel

Unngå å kjøpe mat fra selskaper som ikke garanterer for gode arbeidsforhold for sine ansatte eller for at produksjonen ikke er svært forurensende.

  • Reduser forbruket og unngå matsvinn.

Det kastes enorme mengder mat hvert år. For å redusere mengden matsvinn er det viktig kun å kjøpe det du trenger og dermed unngå avfall fra produkter som ikke er blitt spist. Tenk gjennom hvordan du kan redusere ditt matsvinn. Kan du lage ukesmenyer, fryse ned mat du ikke får spist, eller handle mindre?

Vil du ha hjelp til å få et mer bærekraftig kosthold?

Uansett hvilket mål du har med å endre kostholdet ditt, er du nødt til å ha hodet med deg. Dersom du ønsker en livsstilsendring som er mer enn midlertidig, er det viktig å se sammenhengen mellom alle aspekter som skal til for å lykkes.

Roede-metoden er en helhetlig metode som legger vekt på sammenhengen mellom kosthold, aktivitet, motivasjon og, ikke minst, støtte og oppfølging. Hos oss kan du melde deg på flere kurs som får deg i gang med livsstilsendringen. Det er alltid lettere å lykkes med andres hjelp!

Visste du at det finnes et digitalt verktøy og merking som kan kalkulere og måle hvor høyt klimaavtrykk middagen og lunsjen vår har? Dette er det flere restauranter og virksomheter som har tatt i bruk. Verktøyet og merkingen gir muligheter til å inspirere, motivere og bevisstgjøre oss til å ta klimavennlige valg i langt større grad.

Klimato hjelper restauranter å redusere klimapåvirkning fra mat.

Powered by Labrador CMS