Hetetokter, humørsvingniger, underlivsplager og søvnvansker. De fleste kvinner er klar over de vanligste plagene som kan oppstå når overgangsalderen slår til – som gjerne er noen år før menstruasjonen opphører helt.

Mange snakker om soya. Men har dette kosttilskuddet virkelig noe for seg i overgangsalderen? Kan det lindre hetetokter og andre plager i overgangsalderen.

Les også: Overgangsalderen – fokuser på hvilke muligheter denne perioden i livet gir

Soyabønner inneholder såkalte isoflavoner, en type fytoøstrogener, plantestoffer, som ligner på det østrogenet som vi mennesker produserer.

Vanskelig å tolke studieresultater

Soyabønner inneholder såkalte isoflavoner, en type fytoøstrogener, plantestoffer, som ligner på det østrogenet som vi mennesker produserer. Det er disse som sørger for de potensielle helseeffektene.

Soya og soyaprodukter er kjent for å være proteinrike med en god proteinkvalitet. Soyaprodukter som tofu og miso inneholder mye fytoøstrogener. Det samme gjør bønner, linser, visse frukter og selleri. Det finnes også kjøpe reseptfrie kosttilskudd på noen apotek og helsekostbutikker.

Det er imidlertid uklart om fytoøstrogener bidrar til å lindre symptomer på overgangsalderen. Det er gjort en rekke kliniske studier med ulike former for planteøstrogentilskudd, fra soyatilskudd i maten til kosttilskudd med planteekstrakter.

Resultatene er imidlertid vanskelig å tolke på grunn av store ulikheter mellom studiene.

Les også: Det er fullt mulig å bli kvitt kiloene man legger på seg i overgangsalderen!

Tren mer! Hvis du fortsetter med samme det kostholdet og det fysise aktivitetsnivået som før, vil du mest sannsynlig gå opp i vekt. Det er derfor du må trene mer enn før for å opprettholde muskelmassen.

Kan gi motsatt effekt

Isoflavoner binder seg til de samme reseptorene som østrogen. Mens østrogen binder og aktiverer disse reseptorene like sterkt vil isoflavonene derimot binde og aktivere disse ulikt. Dette kan føre til at isoflavoner både kan gi en svak østrogenliknede effekt, men kan også gi en motsatt effekt. En såkalt antiøstrogen effekt. Isoflavoner kan derfor ikke likestilles med østrogen.

Når det kommer til overgangsplager som hetetokter, viser forskning at isoflavoner kan ha en viss positiv effekt (selv om forskningen er noe motstridende). Isoflavoner, særlig den som heter genistein, fra soyabønner, kan trolig redusere hyppigheten og graden av hetetokter med 21 % og 25 % sammenlignet med placebo, viser studier.

Likevel: Samlet sett er det ikke holdepunkter for at tilskudd av planteøstrogener er særlig virksomt mot overgangsplager i form av hetetokter og nattesvette hos kvinner. Men på grunn av individuelle forskjeller, kan det likevel ikke utelukkes at noen kvinner kan ha en positiv effekt.

Ma