Vektøkning, hetetokter og humørsvingninger, lavere sexlyst, mindre muskelmasse og søvnproblemer – overgangsalderen byr på mye, og selv om noen går gjennom perioden med få eller ingen plager, opplever mange kvinner det motsatte; Det er tøffere enn noensinne.

Med alderen avtar også produksjonen av testosteron hos mange menn, hvilket betyr at også menn kan få hormonelle plager og symptomer på mannlig overgangsalder.

Hva er overgangsalder?

Overgangsalderen, også kalt klimakteriet, starter noen år før menstruasjonen opphører. De fleste kvinner merker de første forandringene i 40-årene og mister menstruasjonen når de er mellom 45 og 55 år. Likevel kan det skje både tidligere og senere. Menstruasjonen opphører fordi eggstokkene frigjør mindre østrogen og progesteron. Til slutt oppstår menopausen; Det er ikke lenger mulig å bli gravid.

SNAKK MED LEGEN DIN: Test om du er kommet i overgangsalderen!

Symptomer på overgansalder hos kvinner

Å legge på seg, er noe av det som plager og preger kvinner mest under overgangsalderen. Selv om vektøkningen har sin naturlige forklaring, er det likevel ikke noe man ønsker akkurat. Så hva er det som gjør at du legger på deg, og hva kan du gjøre for å unngå det?

Så lenge du er i den fertile perioden, og du kan bli gravid, lagrer fettet seg fortrinnsvis i den nedre delen av kroppen, altså på hofte, rumpe og ben – mange får en såkalt pærefasong. Men når menopausen inntreffer med sine hormonelle endringer, lagrer fettet seg oftere rundt magen i stedet. Mange opplever også at det er vanskeligere enn før å bli kvitt kiloene man legger på seg.

Overgangsalderen trenger ikke resultere i vektøkning

Det er ikke bare lavere østrogennivå som gjør at noen legger på seg i overgangsalderen. Vektøkningen skyldes gjerne en kombinasjon av endringer i hormonnivå, kostholdsendringer, redusert fysisk aktivitetsnivå, lavere andel muskelmasse, lavere forbrenning og endret søvnmønster. Faktisk er det mer sannsynlig at vektøkningen er forårsaket av både aldring, livsstil og genetiske faktorer enn av redusert øst