Enten du skal tilbringe sommerferien på hytta eller hjemme, opplever de fleste at det gjerne blir færre måltider i ferien. Vi spiser en litt sen frokost, lunsjen drøyer og før vi vet ordet av det, blir det en sen middag.

Et smart grep for å holde tak i de gode vanene, og dermed holde vekten gjennom ferien, er å fortsette å spise regelmessig. Det bidrar til et mer stabilt blodsukker og du unngår å hive deg over maten i desperat sult.

Vanligvis anbefaler vi tre hovedmåltider og ett til to mellommåltider per dag. Da går det ikke mer enn tre til fire timer mellom hvert måltid. Størsteparten av energiinntaket bør legges til den delen av dagen der du trenger mest energi, som gjerne er tidlig på dagen.

Slår et slag for mellommåltidet

I Roede slår vi et slag for mellommåltidet! Dette måltidet er spesielt viktig når man skal ned i vekt og endre livsstil. For å lykkes med å endre vaner, må hode og kropp være på lag – både fysisk og psykisk. Da er et viktig tiltak å fylle regelmessig på med energi i løpet av dagen.

Både forskning, og vår lange erfaring, viser at det er fornuftig å spise flere mindre måltider – fremfor noen få store.

Det er fordi: Fordelen med å spise regelmessig gjennom dagen henger sammen med et stabilt blodsukker, samt metthet og overskudd. Kroppen trenger jevnlig påfyll av energi, og vil da klare alle dagens gjøremål og oppgaver. Sannsynligheten for å «sprekke» er også mindre.

Les også: Skyr – et sunt og praktisk mellomåltid.

Her er noen av Roedes typiske mellommåltider.

Så hva er et mellommåltid? Og hva er et mellommåltid som inneholder både fiber og protein?

Fiber og protein i mellommåltidet

Generelt sier man at et mellommåltid bør bidra med 100–250 kcal, men dette kommer an på behovet. For de fleste vil det passe med 3–4 hovedmåltider, og 1-2 mellommåltider i løpet av en dag. Ett viktig hovedpoeng med mellommåltider er uansett at det skal bidra til et stabilt blodsukker og at du holder energinivået oppe. Det får man ikke til om man velger mat med raske karbohydrater, som boller, kaker og kjeks – og heller ikke pizza, pølse eller burger. Det smaker godt, men er ikke den beste løsningen.

For at det skal mette, er det derfor viktig å gå for matvarer med kostfiber og/eller proteiner i. For eksempel en smoothie eller yoghurt med litt havregryn, knekkebrød med magert proteinpålegg, en liten lefserull med laks, banan- og havrelapper osv. Se forslag til flere sunne og deilige oppskrifter her!

Les også: Det magiske mellommåltidet

Foto: Ida Bergsløkken

Et deilig mellommåltid i sommer kan være en pina colada-smoothie. Foto: Ida Bergsløkken