I veldig mange tilfeller er det bare små grep som skal til for å gjøre retten du skal spise bitte litt sunnere.

Her er noen smarte matbytter som både smaker godt og som gjør godt for kroppen – og som du enkelt kan få til i hverdagen.

Tallerken med squashgetti
Med “squashgetti” får du enda mer grønnsaker med på kjøpet!

Du har lyst på pasta… velg zoodles

Om du ikke er kjent med zoodles, burde du teste det ut! Navnet ble til ved at man slo sammen zucchini, altså squash, og noodles. I motsetning til nudler og pasta, som er rike på karbohydrater og kalorier, er squash rik på kostfiber, men fattig på kalorier. Den er en fin kilde til folat, vitamin C og mineralet kalium. Du trenger ikke bruke spiralkutter for å lage tynne strimler av squashen, du kan også bruke en potetskreller, ostehøvel, kniv eller rasp.

Du har lyst på taco… velg fullkornslefser

De fleste småbarnsfamilier spiser taco hver fredag. Da kan det være smart å erstatte tacoskjell med grove tortillalefser, som er mer fiberrike. Disse inneholder litt mer energi, men til gjengjeld inneholder de flere næringsstoffer og metter mer. Har du noen halvtørre lefser igjen etter taco-middagen, kan du lage litt sunnere chips av dem.

Avokado på brødskive oppå matpapir
Sandwich med skinke og avokado

Du har lyst på smør… velg most avokado eller hummus

Vi nordmenn spiser generelt mange brødskiver om dagen. Da kan det fort bli mye smør, som er energirikt. Avokado er et kaloririkt alternativ, men det inneholder bare sunt fett. Avokadoen er også rik på folat og kalium. Ellers er også avokado en kilde til kostfiber, vitamin E, B6 og sporstoffet kobber. Hummus er et godt og næringsrikt alternativ for smør på brødskiven. Kikertpuréen kan fort bli en favoritt på brødskiven, så er det uprøvd kan det anbefales!