Krydder i maten løfter uten tvil en matrett til nye høyder. Preferansene våre for smak har gradvis endret seg, i takt med at nye internasjonale matretter har fått en naturlig plass i de norske matvanene. Tenk bare for noen tiår siden når vi var supersensitive for hvitløkslukt, mens nå registrere vi den omtrent ikke fordi den er så utbredt.

Bruken av friske krydder, hvitløk, chili, ingefær og urter er definitivt det beste, men i en travel hverdag er det veldig enkelt åbruke tørkede krydderblandinger og urtevarianter.

Hvor mye salt er det egentlig i de ulike krydderblandingene?

Helsefordel å redusere salt

Helsemyndighetene anbefaler et saltinntak på maks 5 gram, mens vårt inntak er per i dag det dobbelte. De største saltkildene i kostholdet er brød, ferdigmat, farseprodukter og snacks.  Salt binder væske som kan føre til økt blodtrykk samt er i tillegg forbundet med økt risiko for blant annet kreft i mage og tarm.

Les mer om salt her:

Mange krydderblandinger er egentlig kryddersalt

Krydderblandingene fremstår ikke rent sjelden som urteblanding mens det i realiteten inneholder mest salt. Noen typer krydder inneholder faktisk så mye som 75 % salt! Mange vil naturlig nok krydre maten før den serveres, med det de tror er urter, for så og salte etterpå. Da blir saltinnholdet vel høyt. Dersom vi ønsker å krydre maten – vil smaken heves betraktelig ved bruk av friske urter og krydder. Faktisk så mye at du nesten ikke trenger å salte maten i det hele tatt.

Hvor mye piffikrydder eller andre typer bruker du i din matlaging?

Oversikt over saltinnholdet i ulike krydderblandinger

  • Sitronpepper (Santa Maria): 40 % salt
  • Chicken & Steak (Santa Maria): 21 % salt
  • Biffkrydder (Santa Maria): 29 % salt
  • Seafood & Fish (Santa Maria): 37 % salt
  • Grillkydder (Toro): 53 % salt
  • Italiensk Krydder (Toro): 32 % salt
  • Lammekrydder (Toro): 45 % salt
  • Piffikrydder (Toro): 74 % salt

TIPS: Når du velger krydderblandinger, snu og se på ingredienslisten hva de egentlig inneholder. Velg aller helst “rent tørket” urteblandinger uten salt.

Reduser saltet – ikke smaken

Dersom du gradvis reduserer saltet i maten vil du etterhvert føle et mindre behov for å salte maten. Å bruke fri