Det hender stadig vekk at vennene mine spør meg om kostholdsrelaterte ting. Det siste spørsmålet jeg fikk handlet om forskjellen på alle mulige kylling-produkter, som det bugner av i kjøledisken om dagen. De fleste forstår kanskje at ren kyllingfilet er bedre enn både ferdiggrillede kyllingklubber, kyllingvinger og kyllinglår, men hvor stor er forskjellen egentlig? Og er det et produkt som virkelig skiller seg ut?

Her er svaret

Her er næringsinnholdet på noen utvalgte Prior-produkter:

  • Kyllingklubber: 220 kcal/100 gram, 14 g fett/4,1 mettet, salt 1,4 g
  • Kyllingvinger: 253/kcal/100 gram, 17,7 g fett/4,8 g mettet fett, salt 2,5 g
  • Grillede kyllinglår: 227 kcal/100 g, 15,3 g fett/4,1 g mettet fett, 2,8 g salt
  • Spiseklar kyllingfilet: 124 kcal/100 g, 1,3 g fett/0,33 g mettet fett, 2,8 g salt
  • Kyllingfilet: 104 kcal/100 gram, 1 g fett/0,3 g mettet fett, 0,1 g salt

Grille og krydre selv

Ikke overraskende er det kyllingfilet som kommer best ut. Det er fordi den ikke inneholder skinn – hvor mesteparten av fettet befinner seg. Det er likevel verd å merke seg at mesteparten av fettet, rundt 70 %, er den sunne typen, umettet fett. Generelt sier man at kyllingprodukter inneholder mellom 10-15 % fett, og kyllingfileter har et fettinnhold på cirka 1-2 %. Kyllingvinger inneholder mest mettet fett!

Les også: Slik velger du det sunne fettet

I tillegg til fett, er saltinnholdet også veldig forskjellig. Både grillede kyllinglår og spiseklar kyllingfilet inneholder store mengder salt, og så salter de fleste gjerne maten litt i tillegg også. Selvsagt vil de fleste salte kyllingfileten noe, men skal man komme opp i samme saltmengde som de ovennevnte produktene, må man salte med over en kvart teskje, som jo er litt, når det er snakk om bare 100 gram kylling.

Les ogsåTa hjertevennlige valg hver dag!

Hva er sunnest?

Så tilbake til spørsmålet som jeg fikk av en venn. Hva er sunnest?

Det begynner vel å bli godt kjent for de fleste at jo mer bearbeidet et produkt er, jo mer usunt blir det, nettopp fordi det tilsettes mye salt og andre tilsetningsstoffer. Da er det beste alternativet å velge ren kyllingfilet – uten skinn, og krydre det selv. Da har man full oversikt over saltinnholdet, og innholdet av annet krydder. Men husk at flere typer krydre også inneholder mye salt!

Ønsker man kyllingvinger, finnes disse også i naturlig form, som man kan krydre og salte selv. Et siste alternativ er å droppe å spise skinnet på kyllingprodukter, hvor mesteparten av fettet og krydderet befinner seg.

Og husk, om et måltid med kylling kan regnes som sunt eller mindre usunt, kommer også an på valg av tilbehør. I disse grilltider er det godt med en deilig og