Vi trenger litt fett hver dag og hvilken type fett du spiser har betydning for helsen din. Her får du Roede sine råd til hvordan du kan få en god fettsammensetning i kostholdet ditt.

Slik velger du det sunne fettet

I Roede bruker vi betegnelsen hjertevennlig mat. Det er mat som inneholder umettet fett og har gunstig innvirkning på hjertehelsen. Slik tar du hjertevennlige valg:

  1. Velg fisk som pålegg og til middag flere ganger i uken. Laks, ørret og makrell er fete fiskeslag som bidrar med sunt fett. Eller hva med å variere brødlunsjen med sashimi?
  2. Bruk litt avokado eller oliven i salaten fremfor osteterninger og bacon.
  3. Velg myke margariner og oljer på og i maten.
  4. Avokado og pesto er en fin variasjon til margarin på brødskiven.
  5. Spis en liten neve usaltede nøtter som mellommåltid. Nøtter er også godt i smoothie eller i salaten.
  6. Velg dressing basert på olje, majones eller pesto fremfor rømmebasert dressing. Ønsker du dressing basert på meieriprodukt kan du ta utgangspunkt i en mager variant som kesam.

COLOURBOX14973422_fisk og notter_1000x650

Fett har mange funksjoner

Fett er en viktig del av kostholdet, men pass på mengdene. Fett er også det mest kaloririke næringsstoffet. Uansett hvor sunt det er. Fett har mange viktige funksjoner i kroppen. Fett bidrar med energi og er vårt viktigste energilager i kroppen. Fettvevet isolerer og beskytter våre indre organer, fett inngår i alle celler og membraner i kroppen og er viktig for transport av de fettløselige vitaminene. Fett bærer også smak til maten og bidrar med å gi maten konsistens.

Kilde: helsedirektoratet.no