Mange tenker at aktive og slanke personer ikke trenger å være så nøye med hva de spiser. De kan spise pølser, hamburgere, pizza og boller rett som det er, fordi de «tåler det». Kanskje tåler de det godt med tanke på vekten, men det er jo langt i fra det viktigste.

Unner man seg mye av den usunne maten, vil det gå på bekostning av den næringsrike maten. Den maten som gir kroppen de næringsstoffene og den energien den trenger for å fungere optimalt i hverdagen. Den maten som gir overskudd til å prestere både på jobb og hjemme. Alle får gevinster av næringsrik mat.

Med enkle grep kan man få et sunt og variert kosthold som bidrar til god helse.

Kari og Ola Nordmann har generelt blitt sunnere siden 1974 og frem til i dag. Vi spiser mer frukt og grønnsaker enn hva vi gjorde før, men vi spiser for lite fisk og grove kornprodukter og for mye rødt kjøtt, mettet fett, salt og søtt.

Gode grunner til å ta grep

Det er bare omkring 15 % av voksne som daglig får i seg nok grønnsaker. Vi spiser heller ikke så grovt som anbefalt, det er kun en av fire som får i seg nok fiber. Det til tross for at fiberrik mat er noe av det viktigste for å forebygge flere kreftformer, blant annet tarmkreft hvor Norge ligger i verdenstoppen. Og til tross for vår lange kystlinje er det ikke mer enn omkring 20 % som får i seg de anbefalte 300–450 grammene med fisk per uke.

Ola spiser for mye kjøtt

Når det kommer til kjøtt viser det seg faktisk at en av fire menn spiser mer enn anbefalt. Dette misforholdet mellom lavt fiskeinntak og mye kjøtt er verken bra for helsen til den enkelte, eller for miljøet. Mye rødt kjøtt og produkter av dette bidrar til et høyere inntak av både mettet fett og salt og er knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdommer, samt flere kreftformer. Dette er også den matvaren som har det største klimaavtrykket, altså størst utslipp ved produksjon.

Lettere sammen

De fleste av oss har litt å gå på for å få et kosthold som gir den gode kombinasjonen av et kosthold som er godt for kroppen og for kloden. Det vi vet er at all endring er lettere sammen med andre, der man kan motivere og støtte hverandre underveis.

Vi erfarer at arbeidsplassen er en god arena for endringer, og at kurs på jobben kan fremme sunnere levevaner og mer overskudd blant de ansatte.