Brun, hvit, svart eller rød? Hvilken ris velger du?
Velger du ris av gammel vane, fordi det smaker best eller fordi det er et smartere valg?  Det er ofte forskjellige grunner til vårt valg, men når vi står foran rishyllene og ser på det enorme utvalget er det ikke like lett å vite hva som er et smart valg eller ikke.

For det er ingen tvil om at ulike typer ris har forskjellige næringsinnhold, og spiser du ris regelmessig kan det å velge litt mer næringsrike alternativer ha en positiv effekt på helsen din.

Riskornet består av tre hoveddeler: skall, kime og kjerne. Mye av næringsstoffene i risen sitter i skallet og kimen. Der finner du blant annet fiber, vitaminer og mineraler, samt antioksidantrike plantestoffer. Men generelt kan man si at jo mørkere risen er, jo mer av det næringsrike fiberlaget er bevart og dermed har risen mer tyggemotstand og metter mer.

Her får du en oversikt over de mest vanlige ristypene og hva som kan være smarte valg, hva gjelder næringsinnhold.

Hvit ris

Spicy Satay Stir Fry

Hvit ris er brun ris hvor man har fjernet både det ytre og indre fiberlaget, og derav den hvite fargen. Det finnes uendelig mange varianter hvit ris og flere med sine særegne smaker og konsistenser. Når risen er polert blir mesteparten av det næringsrike fiberlaget og kimen fjernet. Dermed står vi igjen med ris som inneholder lite næringsstoffer og raske karbohydrater, som gir en rask blodsukkerstigning. Risen har liten tyggemotstand og metter heller ikke så godt sammenlignet med naturris/brun, fullkornsris og svartris.

Brun ris / Naturris

Brun ris kommer fra samme planten som hvit polert ris. Mens man har fjernet både det ytre og indre skallet i hvit ris, har man beholdt det indre skallet i brun ris. Dette er altså upolert ris, hvor skallet og kimen er bevart. Det er i fiberlaget og kimen at mye av næringsstoffene sitter, derfor inneholder denne risen mer mineraler, proteiner og vitaminer enn hvit ris.

Naturris inneholder opptil 4 ganger så mye fiber som vanlig hvit ris. Dette gir risen mer tyggemotstand og metter mer. Den trenger noe lengre koketid enn vanlig hvit ris, men resultatet er en mer næringsrik ris som både smaker mer, metter mer og er et godt valg for kroppen.