De siste årene har det å spise vegetarmat blitt en stadig mer utbredt trend i samfunnet, og mange spiser vegetar til middag minst én dag i uken.

Vegetarmat er som annen mat, den kan være både sunn og usunn alt etter hvilke matvarer du velger. En felle det er lett å gå i, er å erstatte kjøtt, fisk og fugl med masse oster og fete meieriprodukter. Men velger du mer grønnsaker, bønner, linser og nøtter, vil resultatet bli sunt og godt. Generelt vil et vegetarisk kosthold være mer bærekraftig enn et blandet kosthold, men her finnes det også unntak. Enkelte frukter, bær og grønnsaker har både en lang reisevei og et stort klimaavtrykk ved produksjon. Et eksempel på en matvare som er sunn, men ikke så bærekraftig, er avokado. Når det gjelder smaksopplevelsen, blir de fleste overrasket. Det er mye smaksrik vegetarmat, så det er bare å la seg inspirere.

Leser du videre, kan du finne svar på hvorfor vegetarmat er bra for både helse og miljø, samt noen tips til hvordan du enkelt kan gå over til en meny med mer vegetarmat.

Derfor bør du spise mer vegetarmat

Det finnes mange helsefordeler ved å bytte ut kjøtt med mer plantebasert mat som er rik på mange av næringsstoffene kroppen vår har godt av, som mineraler, vitaminer, kostfiber og antioksidanter.

Plantebasert vegetarmat er generelt næringsrik samtidig som den inneholder lite energi, som betyr at kostholdet ditt blir mer næringstett. Spiser du et sunt vegetarmåltid til frokost, lunsj eller middag kan du være sikker på at du får i deg et måltid som gir god metthetsfølelse og mer stabil blodsukkerstigning. Derfor er det godt dokumentert at vegetarmat har positiv innvirkning på helsen din:

  • Det forbedrer blodtrykket og reduserer kolesterolnivået.
  • Det gir lavere risiko for overvekt.
  • Det forebygger hjertesykdom.
  • Det reduserer risikoen for å utvikle kreft.
  • Det reduserer risikoen for å utvikle diabetes type 2.

Vegetarmat er ikke bare sunt for kroppen, det er også sunt for planeten. Produksjon av plantebasert mat krever generelt mye mindre ressurser enn kjøttproduksjon, og har dermed et lavere karbonavtrykk.

Se oppskrifter

Vegetartacos med sopp, syltet rødløk og steinsoppaioli.

Vegetarianer og veganer – hva er forskjellen?

Det er vanlig å dele vegetarianisme inn i tre hovedtyper, avhengig av hvilke matvarer som inngår i kostholdet. En lakto-vegetarianer spiser og drikker, i tillegg til plantekost, også meieriprodukter. En lakto-ovo-vegetarianer spiser i tillegg til dette også egg og eggprodukter. En veganer har derimot et kosthold som består kun av plantebasert mat.

Veganisme e