Hva er egentlig vegetarmat?

De siste årene har det å spise vegetarmat blitt en stadig mer utbredt trend i samfunnet, og mange spiser vegetar til middag minst én dag i uken.Vegetarmat er som annen mat, den kan være både sunn og usunn alt etter hvilke matvarer du velger. En felle det er lett å gå i, er å erstatte kjøtt, fisk og fugl med masse oster og fete meieriprodukter. Men velger du mer grønnsaker, bønner, linser og nøtter, vil resultatet bli sunt og godt. Generelt vil et vegetarisk kosthold være mer bærekraftig enn et blandet kosthold, men her finnes det også unntak. Enkelte frukter, bær og grønnsaker har både en lang reisevei og et stort klimaavtrykk ved produksjon. Et eksempel på en matvare som er sunn, men ikke så bærekraftig, er avokado. Når det gjelder smaksopplevelsen, blir de fleste overrasket. Det er mye smaksrik vegetarmat, så det er bare å la seg inspirere.

Leser du videre, kan du finne svar på hvorfor vegetarmat er bra for både helse og miljø, samt noen tips til hvordan du enkelt kan gå over til en meny med mer vegetarmat.

Derfor bør du spise mer vegetarmat

Det finnes mange helsefordeler ved å bytte ut kjøtt med mer plantebasert mat som er rik på mange av næringsstoffene kroppen vår har godt av, som mineraler, vitaminer, kostfiber og antioksidanter.

Plantebasert vegetarmat er generelt næringsrik samtidig som den inneholder lite energi, som betyr at kostholdet ditt blir mer næringstett. Spiser du et sunt vegetarmåltid til frokost, lunsj eller middag kan du være sikker på at du får i deg et måltid som gir god metthetsfølelse og mer stabil blodsukkerstigning. Derfor er det godt dokumentert at vegetarmat har positiv innvirkning på helsen din:

  • Det forbedrer blodtrykket og reduserer kolesterolnivået.
  • Det gir lavere risiko for overvekt.
  • Det forebygger hjertesykdom.
  • Det reduserer risikoen for å utvikle kreft.
  • Det reduserer risikoen for å utvikle diabetes type 2.

Vegetarmat er ikke bare sunt for kroppen, det er også sunt for planeten. Produksjon av plantebasert mat krever generelt mye mindre ressurser enn kjøttproduksjon, og har dermed et lavere karbonavtrykk.

Vegetartacos med sopp, syltet rødløk og steinsoppaioli.

Vegetarianer og veganer – hva er forskjellen?

Det er vanlig å dele vegetarianisme inn i tre hovedtyper, avhengig av hvilke matvarer som inngår i kostholdet. En lakto-vegetarianer spiser og drikker, i tillegg til plantekost, også meieriprodukter. En lakto-ovo-vegetarianer spiser i tillegg til dette også egg og eggprodukter. En veganer har derimot et kosthold som består kun av plantebasert mat.

Veganisme er den som utelukker flest matvarer. Dermed er det ekstra viktig å sørge for at kosten er balansert og variert. Kroppens behov for vitamin B12, D-vitamin og jod er næringsstoffene det kan være mest krevende å få dekket. Man bør også være oppmerksom på inntaket av kalsium, jern og sink.

Vegetarmat er ikke kjedelig

Det er nok mange som tenker at et kosthold med mye vegetarmat kan bli kjedelig i lengden. Den tanken er det bare å glemme. Sannheten er at om man lærer å lage gode kombinasjoner med riktige matvarer, kan du lage alt fra en enkel og rask vegetarmiddag til en meny med den fineste festmaten. Det finnes allerede massevis av gode oppskrifter på vegetarmat – kanskje kan de inspirere deg til å lage dine egne?

Typiske vegetariske alternativer til kjøtt er belgfrukter som linser og bønner. Belgfrukter er en ypperlig erstatning for kjøttdeigen i for eksempel taco. De passer veldig godt sammen med krydder og gir en god metthetsfølelse. Et annet middagstips hvis du vil lage vegetargryte, er å bruke søtpotet. Søtpoteten har masse smak og er som belgfruktene en svært god følgesvenn til krydder.

Roede-kosthold er for alle, også vegetarianere!

Enkel og rask vegetarmiddag med erstatningsprodukter

De siste årene har det også kommet flere kjøtterstatningsprodukter i butikkhyllene. Disse kan være gode alternativer hvis du vil lage en enkel og rask vegetarmiddag.

Men selv om disse produktene ofte inneholder grønnsaker og mindre mettet fett enn kjøtt, er de også det vi kaller ultraprosessert mat. Det er dermed ikke sikkert at helsegevinsten ved å spise disse produktene er så stor.

Vegetar til frokost – hva kan jeg erstatte kjøttpålegget med?

Kjøttpålegg er et annet eksempel på prosessert mat. Det inneholder også mye salt og mettet fett, og det kan derfor være mye å hente ved heller å ha noe vegetarisk på brødskiva. Tomater og hummus er supre vegetariske frokostalternativer, det samme er en kombinasjon av eple og banan.

Vegetarisk bowl med sesamstekt svartkålchips, mangosalat og chilimajones.

Proteinrik vegetarmat

Kjøtt er som kjent en god kilde til protein. Det sies derfor at man ved å gå over til et kosthold med mer vegetarmat kan få problemer med å dekke proteinbehovet, spesielt om man ikke spiser egg eller meieriprodukter.

Heldigvis finnes det også proteinrik vegetarmat, så om man spiser godt og variert skal kroppen få dekket alle næringsbehov. Belgfrukter som kikerter, linser, bønner og erter er alle gode vegetariske proteinkilder. Det samme er produkter basert på disse, som tofu og kikertmel. Fullkornsprodukter, frø og nøtter er andre eksempler på proteinrik vegetarmat.

Les også: Roede-kurs passer også til vegetarianere.

Få en sunn og varig livsstilsendring med Roede-metoden

Vurderer du å trappe ned eller kutte ut kjøttet helt, er det lurt å få gode kostholdsråd på veien dit. Uansett hvorfor og hvordan du ønsker en sunnere livsstil, er du nødt til å ha hodet med deg. Dersom du ønsker en livsstilsendring som er mer enn midlertidig, er det viktig å se sammenhengen mellom alle aspektene som skal til for å lykkes.

Roede-metoden er en helhetlig metode som legger vekt på sammenhengen mellom kosthold, aktivitet, motivasjon og, ikke minst, støtte og oppfølging. Hos oss kan du melde deg på flere kurs som får deg i gang med livsstilsendringen.

Det er alltid lettere å lykkes med andres hjelp!

Powered by Labrador CMS