Veganer, vegetarianer, fruktarianer, fleksitarianer, makrobiotiker… Å spise bare plantebasert er virkelig i vinden om dagen. Men hvor sunt er det egentlig å kutte ut en mengde matvarer?

På befolkningsnivå er vegetariske og veganske kosthold forbundet med lavere risiko for kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes og overvekt, sammenliknet med tradisjonelt kosthold. Men dette kommer i stor grad an på hvordan kostholdet er satt sammen. Dekker det behovet for alle næringsstoffer? Det kommer selvsagt også an på livsstilen for øvrig. Man ser gjerne at de som har et vegansk eller vegetarisk kosthold, ofte har gode levevaner, som bidrar til bedre helse.

Greit, så da kan det være sunt å leve på et begrenset kosthold, men hva er spesielt viktig å huske på for at det skal være sunt?

Pass på at kostholdet ikke blir for ensidig om du velger et vegetarisk kosthold.

Pass på at det ikke blir for ensidig

For å være en sunn vegetarianer eller veganer, er det flere kostholdsråd man bør huske på. Kunnskap er et viktig stikkord!

  • Pass på at kostholdet ikke er for ensidig; at du for eksempel får for lite fett eller ikke får dekket behovet for næringsstoffer.
  • Ha kunnskap om hvilke matvarer som burde inngå i kostholdet, og hvordan dette bør kombineres. Et godt sammensatt vegetarisk kosthold inneholder korn, fullkornsprodukter, bønner, linser, erter, frukt, grønnsaker, bær, soyaprodukter, nøtter, frø og planteoljer.
  • Om man kan spise meieriprodukter, anbefales de magre variantene.
  • Begrens inntaket av sukkerholdig mat og drikke, som saft, brus, godteri, kaker og kjeks.
  • Vit at de plantebaserte variantene av burger og pølser ofte inneholder mye salt og stivelse, og er ikke nødvendigvis er sunt alternativ.
  • Vær spesielt påpasselig med å dekke proteinbehovet. Gode kilder til protein i et vegetarisk kosthold er bønner, linser, erter, korn og soyaprodukter, samt nøtter og frø.
  • Husk at jern fra vegetabilske matvarer best tas opp når de inntas sammen med vitamin C. Kilder til jern i vegetarkost er korn og fullkornsprodukter (hirse og havre er særlig jernrike), bønner, linser, erter, soyaprodukter, nøtter, tørket frukt, frø og enkelte grønnsaker som for eksempel brokkoli, fryste grønne erter, grønnkål, rosenkål, sukkererter og bladbete.
  • For å dekke behovet for kalsium, er det viktig å innta grønne bønner, linser og erter, samt appelsin og mandler.

Et godt råd er å ta med seg de offisielle anbefalingene inn i et vegetarisk kosthold, da vil man mest sannsynlig komme godt ut.

Les også: Roede-kurs passer også for vegetarianere!

De fleste som utelukker matvarer fra kostholdet sitt, vil ha godt av å ta multivitamin-tilskudd.

Hva med kosttilskudd?

Med unntak av vitamin B12 og vitamin D er det mulig å dekke behovet for alle næringsstoffer gjennom vegetabilske matvarer. Men å oppnå et fullverdig vegansk kosthold er det likevel viktig med tilstrekkelig kunnskap om hva som bør inngå i et slikt kosthold.

<