Det positive med å ha små bilringer rundt magen er at man ikke er alene om å ha det. Det som ikke er like positivt er at selv de små bilringene kan utgjøre en helserisiko. Man har jo lenge hørt at det ikke er bra å ha bukfedme, og at dette kan øke risikoen for blant annet hjertesvikt. Men mange tror kanskje at det gjelder for kvinner og menn som har virkelig store mager, og en BMI over 30 – som regnes som fedme.

Nå har imidlertid forskere ved NTNU gått gjennom en mengde studier, og de konkluderer med at den økte risikoen for å få hjertesvikt, også gjelder for de som “bare” har overvekt, og en BMI “kun” mellom 25 og 30.

Les mer om BMI og bruk vår BMI kalkulator.

De fant at risikoen for hjertesvikt økte med 41 prosent for hver økning på fem BMI-enheter, og økningen akselerer jo lenger opp på BMI-skalen man kommer. Forskerne så også at risikoen øker i takt med midjemålet. For hver tiende centimeter høyere midjemål så man en 29 prosent økt risiko for hjertesvikt.

Det vil si at kvinner med et midjemål på 90 centimeter har en betydelig høyere risiko for hjertesvikt enn de med et midjemål på 70 centimeter.

porsjon

Dette kan du selv gjøre

Det som er bra er at dette er noe man kan gjøre noe med. Det første og aller viktigste man gjør er å ta et mål av midjeomkretsen, og se hvordan ståa er. Dette kan enten fastlegen utføre i en vanlig legeundersøkelse, eller man kan gjøre det selv ved bruk av et målebånd.

Uansett hvordan man ser ut skal midjen måles på samme måte! Stå oppreist uten å verken trekke magen inn eller blåse den ut. Legg et målebånd rundt midjen, én centimeter over navlen – og mål!

Dersom målebåndet viser mer enn 94 centimeter for menn eller 80 centimeter for kvinner, bør noe gjøres.

Mangler du målebånd? I Roede-butikken får du kjøpt målebånd spesielt egnet for å ta kroppsmål.

Den raskeste måten å bli kvitt magefettet på er å gå ned noen kilo, og den best dokumenterte metoden for dette er en kombinasjon av kostholdsendringer og økt aktivitet. Her vil du faktisk merke resultatene ganske raskt. Magefettet sitter ofte litt “lettere” enn f.eks fettet som sitter på hoftene, og en tommelfingerregel sier 1 kilo ned er 1 centimeter inn i livet.

Roede-metoden

Roede-metodens råd for å bli kvitt det overflødige fettet er blant annet å bytte ut kaloritett mat med mindre kaloritett mat, og begrense inntaket av kosemat. Videre er det lurt å velge magre kjøtt- og meieriprodukter, velge grove brød og kornvarer, bruke oljer og margarin framfor smør samt være obs på mengdene, kutte ut alt av overflødig sukker som man får gjennom godteri og brus, og fremfor alt ha vann som tørstedrikk. Oppsummert handler det om å spise mye plantebasert mat, og ikke spis flere kalorier enn nødvendig. Et annet godt tips er å gå for produkter merket med Nøkkelhullet. Spis hver 3.-4. time så du holder blodsukkeret i sjakk. Da er sannsynligheten mindre for at man går på “en smell” om kvelden.

Videre er det lurt å velge en mindre tallerken, for da blir porsjonen mindre. Fyll halve tallerkenen med grønnsaker, og del den siste halvparten mellom kjøtt, fugl,fisk og poteter/ris/pasta.

Løping_1_1000x650

Og ikke minst, vær fysisk aktiv. Fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og er et viktig og veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander, blant annet disse som nevnes her. Man får bedre selvtillit av å trene og man blir glad av det – noe man ikke akkurat blir av bilringer.

Sett deg et mål om å være fysisk aktiv i 150 minutter hver uke – aller helst på i moderat intensitet (en uke består for øvrig av 10080 minutter!)

Kilde: Forskning.no