Med dagens utvalg av matvarer, er det ingen sak å leve godt med cøliaki. Allikevel kan det kan være smart å tenke nøye igjennom hvilke glutenfrie matvarer som inneholder sunne næringsstoffer, som det kan bli lite av i et glutenfritt kosthold.

Men hva er egentlig cøliaki eller glutenintoleranse?

Glutenintoleranse er en sykdom der tynntarmens slimhinne skades av gluten i kostholdet. Det er altså ikke en allergi, men en autoimmun sykdom.

Hvis diagnosen cøliaki er et faktum, er det glutenfri kost som gjelder. Målsetningen med å spise et glutenfritt kosthold er at tarmslimhinnene skal bli friske igjen, og at du skal bli frisk fra symptomer som har med inntak av gluten å gjøre. Deretter bør man sjekke at energi- og næringsstoffinntaket dekkes, man bør sjekke av at livskvaliteten er god og at kostholdet ikke er strengere enn nødvendig. Det er ikke bare å legge om kostholdet. Om du av medisinske årsaker må spise glutenfri mat, er det viktig å fokusere på de sunne valgene.

Glutenfri kost

Glutenfri kost innebærer at matvarer som inneholder gluten utgår fra kostholdet. Det vil si hvete, rug, bygg, spelt, kamut, og produkter laget av disse.
De fleste voksne med cøliaki kan spise ren havre som er merket glutenfri. Det finnes mange helt vanlige matvarer som er glutenfrie som kjøtt, fisk, egg, ris, bønner, frukt, grønnsaker og potet. Alle produkter som er merket med crossed grain-symbolet kan du stole på er glutenfrie, og merket signaliserer et trygt glutenfritt valg.

De fleste som har cøliaki, kan spise glutenfrie produkter med glutenfri hvetestivelse, og det er viktig ikke å kutte ut matvarer som faktisk kan spises. Et eksempel er glutenfritt brød som ofte er bakt med hvetestivelse, en matvare som ofte bidrar med fullkorn og fiber.

Les også: Hva er gluten?

Hvorfor spise havre og fiber?

For de fleste er havre et stort pluss grunnet smak og sunnhet. Det er noen med cøliaki som ikke tåler havre, men for de aller fleste er den en viktig og næringsrik matvare, som beriker kostholdet. Omtrent 60-90 gram per dag går fint. 1 ss = 10 g, og 1 dl = 40 g.

Havre inneholder betaglukaner, som er en type løselig fiber som kan ha en regulerende virkning på blodsukker, kolesterol og tarmen i tilstrekkelig mengde. Fibrene er mat for bakteriene i tarmen, og det er viktig med en rik bakterieflora i tarmen for en god helse. Det er begrenset med gode fiberkilder i den glutenfrie maten, men her er noen forslag til gode fiberkilder i tillegg til havre: Fiberhusk (psyllium), Pofiber (potetfiber), Fibrex (sukkerroefiber), linfrø, solsikkekjerner, grovt glutenfritt brød, grovt glutenfritt knekkebrød, potet, bringebær, nøtter samt frukt og grønnsaker.

Flere studier viser at fiberinntaket hos personer med cøliaki er lavere enn gjennomsnittet. I en svensk kostholdstudie hadde personer med cøliaki 30-40 % lavere inntak av fiber enn kontrollgruppen. Derfor er det viktig å planlegge inn fiberrike måltider i løpet av dagen.

Slik dekker du enkelt fiberbehovet i løpet av en dag:

  • 2 skiver Semper Havrebrød          5,8 g
  • 6 Semper Havreknekkebrød       6,0 g
  • 1 porsjon havregryn (40 g)          4,0 g
  • 1 eple                                                3,8 g
  • 1 porsjon potet                               2,7 g
  • 2 stk  gulrot                                    3,5 g

Glutenprotein danner selve reisverket i brødet og er viktig for gjærdeigens evne til å heve seg,

Protein og cøliaki

En nylig publisert studie viser at proteininnholdet er noe lavere i glutenfrie matvarer, naturlig nok siden det er gluten som bidrar med protein i vanlige kornvarer som brød, frokostblanding og mel. Glutenprotein er viktig for gjærdeige