Fisk og skalldyr er proppfulle av ulike næringsstoffer og det anbefales å spise dette til middag to-tre ganger per uke, tilsvarende 300-450 g fisk. Fet og mager fisk bør  stå på menyen hver uke, fordi vi har et ernæringsmessig behov for begge.  Fisk er en viktig kilde til protein, D- vitamin, B12, jod og  selen. Per i dag er fiskeinntaket til den generelle befolkning lavere enn helsemyndighetene anbefaler.

Sei inneholder åtte ganger mer B12 sammenliknet med kylling og svin!

Fisk fremfor kjøtt er en fordel både for helse og miljø

Bytter du ut ett eller flere av kjøttmåltidene dine med fisk,  er det gunstig for både helsen og miljøet. Utslippet av klimagasser er lavere i fiskeproduksjon, sammenliknet med rødt kjøtt. Fisk kan lages på utallige måter og om du har et rikelig og fargerikt tilbehør, blir middagen rene supermaten, proppfull av vitaminer og mineraler.

Ja takk, begge deler

Det er smart å spise både mager og fet fisk fordi begge har næringsstoffer de fleste av oss har mer behov for. Fet fisk som laks og makrell er spesielt rik på omega 3 og D- vitamin, mens hvit fisk har et høyt innhold av jod og selen. Både mager og fet fisk har et høyt innhold av proteiner. De ulike fiskeslagene har hver sine unike smaker og kan varieres til både hverdag og fest.

 D- vitamin for immunforsvaret

Kostholdsundersøkelser har tidligere vist at nordmenn ikke får i seg tilstrekkelig med D- vitamin gjennom kosten. I vinterhalvåret er i tillegg solen fraværende. Da kan det være smart å ta et D-vitamin tilskudd og i tillegg være bevisst på å spise matvarer som er rik på D vitamin. Det er andre kilder til D-vitaminer, men det skal et relativt høyt inntak til av disse matvarene for å få anbefalt mengde D- vitamin som er 10 mikgrogram til voksne og barn og 20 mikrogram til eldre over 75 år. Spis derfor fet fisk på vinteren.

Les også: Får du for lite D-vitamin.

Eksempler på andre D- vitaminkilder i kosten

  • 2 store glass ekstra lett melk tilsatt D vitamin  (2,4 mikrogram)
  • 1 kokt egg (4 mikrogram)
  • 1 skive med margarin (0,2 mikrogram)
  • 1 laksemåltid (ca 14 mikrogram)
  • Torsk ca (3 mikrogram)

Ikke glem den magre og hvite fisken

Mange som spiser fisk til middag eller som pålegg, velger den fete varianten som laks eller makrell. Dette er noe alle bør fortsette med, men den magre fisken fortjener også litt oppmerksomhet. Mange magre fisketyper er villfangst,  og har et lavt innhold av miljøgifter, i tillegg til flere vitaminer og mineraler. Proteininnholdet i mager fisk er av god kvalitet og inneholder de essensielle aminosyrene. I tillegg er hvit og mager fisk lett fordøyelig. Mager fisk som torsk og sei er en svært viktig kilde til mineralet jod og selen. Dette er mineraler vi har få kilder til i kosten. Selen inngår i immunforsvaret vårt og ser ut til å være gunstig for hjertehelsen. Jod er viktig for stoffskiftet, energiomsetningen og er svært viktig for å utvikle hjerne og nervesystem i fosterlivet.

Det er dobbelt så mye jod i mager fisk sammenliknet med fet fisk.

Les også: Får du for lite jod.

Blir man friskere og gladere av å spise fisk?

Et variert inntak av ulike matvarer bidrar til at du får i deg de næringsstoffene du trenger. Fisk er intet unntak og ettersom du får i deg en rekke vitaminer og mineraler i fisk, som er gunstig for et velfungerende immunforsvar, kan man vel si : Spis fisk så legger du grunnlaget for å holde deg  frisk!

Test gjerne ut noen av våre nydelige fiskeretter

Torsk med lun brokkoli og granateplesalat

Denne torskeretten smaker himmelsk og bør testes ut!