Ble du ikke med i den første bølgen da eltefri baking gjorde sitt inntog i Norge, kan du være med nå!

Og er du allerede dreven i eltefri baking, får du mange nye brødoppskrifter i denne boken. I tillegg vil jeg vise deg hvordan du også kan bake eltefrie boller, snurrer, kringler, pizza og masse annet godt!

Rundstykker fra boken “Eltefri bakst” – en av Roede favoritt!

Eltefrie rundstykker

Å spise grove kornprodukter flere ganger i løpet av dagen, gir et godt bidrag til å nå anbefalingen på 25-35 g fiber per dag. Nok fiber bidrar til et mer stabilt blodsukker, gir en god metthetsfølelse og er bra for fordøyelsen. Fiber fra havre og rug har i tillegg en gunstig effekt på kolesterolet og dermed hjertehelsen. Grove kornprodukter bidrar også med mange nyttige vitaminer og mineraler. Grove kornprodukter vil gi deg 2-3 ganger så mye fiber som lyst brød, så det er smart å velge produkter med en grovhetsprosent mellom 76-100 %.

Ingredienser – 12 rundstykker

  • 400 g sammalt hvetemel, finmalt
  • 175 g hvetemel
  • 25 g hvetekli (kruskakli)
  • ½ ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 5 dl vann
  • Egg eller melk til pensling

Slik gjør du

Bland hvetemel, hvetekli, tørrgjær og salt i en stor bolle. Hell i vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen med lokk eller folie, og la den heve på kjøkkenbenken i 12–20 timer. Ha deigen over på benken strødd med mel. Brett deigen inn mot midten noen ganger. Dryss om nødvendig med mer mel. Del deigen i 12 emner og trill til rundstykker. Legg rundstykkene på et stekebrett dekket med bakepapir. Dekk dem til og la dem heve i 10–30 minutter. Pensle rundstykkene med egg eller melk og dryss med frø om du ønsker. Sett rundstykkene i varm ovn (220 °C) og stek i 12–15 minutter til de er gylne og gjennomstekt.

Eltefri baking er rett og slett midt i blinken for de med tidsutfordringer, men som likevel har lyst til å bake næringsrik bakst.

Roede og meg

Det har seg slik at jeg gikk opp tre kilo for hver kokebok jeg skrev. Tre kokebøker senere hadde jeg altså lagt på meg 9 kilo. Dette merket jeg godt på kroppen. Ikke bare ved at jeg ikke lenger passet inn i klær jeg tidligere hadde passet inn i, men på kondisjonen, i knærne og på generell velvære. Jeg innså også at det ikke var nok å gå på slankekur, men at jeg måtte legge om livsstilen for å ikke falle tilbake til dårlige vaner og raskt ende opp der jeg startet.

Jeg fant det jeg trengte av informasjon, motivasjon og verktøy på et Roede-kurs for to år siden. Det viste seg å ikke være så vanskelig å finne ut av hvorfor jeg la på meg, jeg hadde bare lagt til meg noen dårlige spisevaner. Men å endre vaner er ikke noe man gjør over natten og to år etter at jeg gikk på kurs, jobber jeg fortsatt med saken. Vekten holdes i sjakk, og jeg er mer bevisst på hvor mye jeg spiser og passer på å holde
meg i aktivitet. Jeg har alltid spist relativt sunt, men jeg manglet kontroll på hvor mye jeg spiste. Jeg spiste for store porsjoner (noe jeg i grunnen visste innerst inne, men måtte bli fortalt) og jeg spiste mye ubevisst. Sistnevnte var en overraskelse. Min løsning er altså  porsjonskontroll og et mer bevisst forhold til hva jeg putter i munnen mellom måltidene

Mer mosjon er også en del av bildet. Ikke nok med at jeg lærte om meg selv og egne spisevaner på kurset, jeg lærte også at d