Er du blant dem som av og til stiller deg spørsmålet om du drikker for mye – eller for ofte? Da er du ikke alene! Mange opplever at det til tider kan bli mye kos, og da melder gjerne spørsmålet seg om hva som er for mye. En grei ting å huske på, er at det er den totale mengden alkohol som betyr noe. Og så er det dessverre sånn at alkohol ikke har noen helsefordeler – uansett hvordan vi vrir og vender på det.

Derfor kan du med fordel prøve deg på en periode uten alkohol, for å kjenne hvordan det føles på kroppen. «Hvit måned» er et begrep mange kjenner – hvor du går en hel måned uten å drikke alkohol.

Dette er noe vi i Roede har lang erfaring med – og som vi vet at har noe for seg. Det kan hjelpe deg med å få et mer bevisst forhold til alkoholforbruket ditt, vanene dine og hvordan du ønsker å drikke fremover. Sjansen er stor for at du kommer til å merke flere av helsefordelene – og at disse kommer til å friste deg til å gjøre noen varige endringer knyttet til alkoholvanene dine.

Les også: Den sunne forbrenningen starter først når alkoholen er forbrent.

10 helsefordeler ved å kutte alkohol

Undersøkelser viser at det å droppe alkohol kan gjøre underverker for helsa. Både søvn, konsentrasjon og prestasjonene på jobb blir bedre – for ikke å snakke om lavere blodtrykk, et styrket immunforsvar og en sunnere livsstil generelt.

En studie gjort ved University of Sussex viser at 71 % av deltakerne som testet en «hvit måned» sov bedre, 67 % hadde mer energi, 58 % gikk ned i vekt og 54 % fikk bedre hud.

Så her er det altså ikke bare snakk om småtteri!

10 gode grunner til hvorfor du bør vurdere å droppe alkoholen helt for en periode

Kanskje opplever du så mange fordeler at du ender opp som avholds!

1. Lavere blodtrykk

Høyt alkoholinntak er én av flere medvirkende årsaker til høyt blodtrykk. Svært mange forskningsstudier peker på denne sammenhengen. Da kan det hjelpe å kutte ned alkoholforbruket.

Mann som sover i seng

Kutter du ned på alkoholen eller slutter totalt, kan du blant annet få mer energi og overskudd.

2. Bedre søvn

Du har kanskje hørt at et glass vin kan hjelpe på søvnen, men faktum er at søvnkvaliteten blir dårligere. Selv om du kanskje føler deg mer avslappet, får du mindre av den dype søvnen og mer REM-fase. Denne fasen er mindre avslappende og bidrar til at du føler trøtthet dagen etter. Søvnmønsteret og søvnkvaliteten blir bedre om du dropper alkoholen.

3. Finere hud

Visste du at Jennifer Lopez ikke drikker alkohol fordi det er dårlig for huden? Alkohol forårsaker nemlig dehydrering, som igjen kan føre til tørr, gusten og grå hud. Det får deg til å se eldre og mer sliten ut. Tørr vinterhud er en klassisk plage i Norge, og dessverre blir det ikke bedre om du plager huden din med alkohol i tillegg.

Smilende dame

Det er et kjent faktum at alkohol har en uttørkende effekt på kroppen, og derfor blir også huden dehydrert etter du har drukket alkohol. Foto: Colourbox

4. Mindre migrene

Å redusere alkoholinntaket kan også hjelpe deg om du sliter med vondt i hodet. Hos noen kan alkohol nemlig trigge migrene. Derfor kan det være lurt å føre en dagbok over hva du spiser og drikker. Kanskje kan alkoholen forklare hodepinen.

5. Sunnere lever

På lang sikt kan store m