Vi i Roede er opptatt av at det ikke skal være forbud mot noe, men vi anbefaler måtehold. En fin måte å begrense alkohol, brus og annen energirik drikke på er å holde seg til en dag i helgen hvor et glass eller to til maten er ok. Drikke kan inneholde mye energi, men gir sjelden den samme metthet som tilsvarende energimengde i form av mat. Fordi drikken ofte kommer i tillegg – og ikke istedenfor, anbefaler vi måtehold!

Ikke forbud, men måtehold!

Fakta om sukkerdrikke og alkohol

Nordmenn kjøpte 460 millioner liter brus i 2018, som er det laveste på mange år, men vi drikker fortsatt for mye. Mange har kanskje byttet til sukkerfri drikke og unge sverger mer og mer til energidrikk, mange med sukker. Brus og annen sukkerdrikke gir tomme kalorier ettersom det vil gi kroppen energi, men ingen andre av de viktige næringsstoffene.

Bruk brus som kosedrikk, og ikke som tørstedrikk!

I snitt drikker nordmenn i alderen 15 år og eldre nesten 7 liter ren alkohol per år. Menn drikker dobbelt så mye som kvinner. Det går an å inkludere alkohol i en livsstilsendring, men da gjelder det å ha fokus på: Hvor mye man drikker (hvor mange enheter), hvor ofte man drikker (antall dager i uken/måneden) og hvilke konsekvenser alkoholinntaket har (orker man for eksempel ikke den planlagte treningsøkten dagen derpå?). Så nyt noen få enheter, og husk, du kan ikke «danse deg edru». Alkoholforbrenningen foregår med konstant hastighet!

Hva med juice og smoothie – det er jo frukt?

Butikkene bugner etterhvert av ulike typer smoothie og juicer. Disse inneholder fruktkonsentrater og er sjelden tilsatt med sukker. Isolert sett er det noe bedre med denne drikken enn brus fordi det er en viss andel vitaminer grunnet frukt eller grønt. Likevel er det nok mange som ikke er klar over at store mengder med dette gir omtrent like mye sukker som brus.

Særlig til små barn er dette noe å tenke på da stadig flere går rundt å drikker “sunn juice/smoothie” fra klemmeposer. En pose innimellom går selvsagt helt bra,men det kan fort bli mye energi, lite metthet og ikke spesielt gunstig for tennene om det blir en klemmepose eller smoothie flere ganger per dag. Frukten i smoothien er kokt såpass mye ned at mesteparten av det som er igjen er sukker.

Tips! Lag smoothien selv med rikelig bær, tilsett syrnet yoghurt og havregryn i stedet for kun juice og eksperimenter med grønnsaker. Da får smoothien litt mer næring enn den juicebaserte du får kjøpt på butikken.

Kaffe har blitt mer enn en kopp sort traktekaffe

Kaffe i seg selv inneholder antioksidanter og moderate mengder har ikke vist seg å gi noen negative helseeffekter, tvert imot. På 90 tallet kom den amerikanske tradisjonen med ulike kaffedrikker i “take away” kopp og trenden er økende og stadig kommer det nye “kaffedrikker” på markedet. Du får alt fra cappucino, latte til frappe med både sirup, is og krem. Det er da en kopp kaffe blir mer enn dessert enn en pausekopp i hverdagen.

Det er klart det blir mye energi og lite næring med en frappucino som er større en dagens middag og inneholder mye fett og opptil 54 gram sukker. En stor