Når jeg kommer over en artikkel med tittelen «Topp 10 mat- og kostholdstrender i 2016» må jeg som ernæringsnerd selvsagt klikke meg videre inn på saken og lese hva som står.

De fleste artikler à la denne som ser på trender, går gjerne framover i tid, sånn som «dette blir treningstrendene i 2017». Denne går imidlertid bakover i tid, og det er jo litt gøy.

Nå er jeg spent på å se hva som var trenden i året som har gått. Jeg har på følelsen av at både sukker og fett vil bli nevnt… Hva mer var det som fikk mest oppmerksomhet i 2016? Hva brukte vi penger på? Dette har bloggen Conscienhealth.org tatt en nærmere titt på.

Trender 2016

  1. Sukkerkrigen. «Sukker er gift» påstanden har blitt kommunisert nok ganger dette året. Og selv om sukkerkonsumet vårt går ned, er vi likevel ikke der vi ønsker å være, med en daglig energiinntak på maks 10 energiprosent. Flere land har innført skatt på sukkerholdig brus. Men vil det ha en effekt…? I Mexico var de tidlig ute med dette, og begynte med denne skatten for flere år siden. Men andelen overvektige har bare fortsatt å øke.
  2. Smør. De fleste har fått med seg at smør er «back in business». Dette har både et uant antall journalister klart å få fram, og enkelte kostholdsbøker som fronter dette selger som hakka møkk. De går rett imot de offisielle kostholdsrådene som anbefaler å begrense mengden mettet fett til fordel for umettet fett, som for eksempel fettet i olivenolje. Her blir det rett og slett spennende å se hva framtidig forskning vil få fram.
  3. «Ren» matvaremerking. Uten tilsatt sukker, glutenfri, uten kunstig tilsetningsstoffer, 100% naturlig. Det er ikke måte på hva vi krever av maten vi kjøper, og hva som skal stå på matvaredeklarasjonen. Og vi vil ha ren mat. Men er vi virkelig der..?
  4. Naturlig og sunt. Dette er en av mange påstander flere matvarer har. Men er de virkelig det? Selv om det har blitt bedre, er det nok fortsatt lurt å ta mange slike påstander med en viss klype salt.
  5. Fullkorn. Mens vi frykter tilsatt sukker og krever «ren» matvaremerking, har vi skjønt at fullkorn er en bra ting vi må spise mer av. Til og med Pepsi har begynt å se nærmere på dette, og lager nå frukt- og fiberbarer.
  6. Hjemlevering. De fleste har vel erfaring med å lage kaker fra pose, som en snarvei i en hektisk hverdag? Nå kan vi få fulle måltider levert på døra, og det eneste vi må gjøre er å lage den selv. Dette er noe som virkelig har tatt av i deler av Norge, spesielt i Oslo. Du kan til og med få levert din egen Roedekasse på døra fra Godtlevert.no!
  7. Planteprotein. Kjøttproduksjon er forurensende. Men folket vil ha protein! Det har ført til at flere og flere går for planteprotein og velger vegetarisk eller vegansk kosthold.
  8. Mindful eating. Mindfulness er et begrep vi har hørt om en stund. Flere studier viser at mindfullness kan hjelpe mennesker ned i vekt, og holde vekten nede.
  9. Gurkemeie. I krydderverdenen har gurkemeie tatt helt av i 2016. Ikke bare har den anti-inflammatoriske egenskaper, men den gjør også at maten smaker bedre. Om du ikke har blitt bedre kjent med dette krydderet i 2016, hva med å ha det som et mål i 2017? Prøv denne Roede-oppskriften på fisk masala.
  10. Universal smak. Det ser ut som vi har etablert en mer universal matsans, der mattradisjoner fra forskjellige kjøkken går på kryss og tvers. Selv har du kanskje prøvd miso eller hatt asiatiske innslag i flere matretter?
Selv om det er amerikanske trender som blir vist til her, syns jeg det er mye vi kan overføre til det vi har sett i Norge. Nå er det bare å fokusere på hva som vil skje i 2017.
Hva tror du vil bli de nye trendene i 2017 – legg gjerne inn din kommentar!
 Hilsen Karoline – med ønske om et sunt 2017!