Det er kanskje ingen bombe at trening og alkohol ikke er den beste kombinasjonen. Men hva er forklaringen? Hvilke faktorer spiller inn på prestasjon og utholdenhet etter vi har drukket alkohol?

Alkohol hemmer annen forbrenning

Når vi er fysisk aktive vil kroppen primært velge karbohydrat i form av blodsukker som brensel, det er nemlig den beste kilden til rask energi for muskulaturen. Foruten om det sukkeret som er tilgjengelig i blodet (blodsukkeret), har kroppen tilgang på glykogen, også kalt glukoselagre. Når vi drikker alkohol vil det påvirke omsetningen av glukose i kroppen, slik at tilgangen på glukose går ned og din evne til å prestere på trening likeså.

Les også: Den sunne forbrenningen starter først når alkoholen er forbrent

DAGEN DERPÅ: Dagen etter et stort alkoholinntak kan prestasjonsevnen være betydelig redusert selv om man ikke lenger har alkohol i blodet.

Visste du at kroppen din prioriterer forbrenning av alkohol? Mens kroppen din jobber på spreng for å kvitte seg med alkoholen, setter den nedbrytingen av karbohydrater og fett på vent.

Nedsatt prestasjon på trening

Alkohol påvirker en rekke funksjoner i kroppen, både der og da, men også når den jobber for å bryte ned og kvitte seg med alkoholen:

  • Ødelegger restitusjon
  • Svekker motorikk og bevegelse
  • Øker varmetap
  • Forandrer væskebalansen
  • Gir forhøyet risiko for skader/uhell
  • Vektøkning
  • Nedsatt energi og overskudd

Kilde: Fakta fra Av- og -til  

Ødelegger restitusjon

Søvnkvaliteten blir redusert når alkohol inntas og du er på en nedadgående promille. Nedbrytningen av alkoholen forhindrer den normale karbohydratmetabolismen som normalt ville fylt opp glykogenlagrene igjen. Når musklene ikke har tilgjengelig glykogen, vil de bruke lengre tid på å fylle opp og reparere skadene som skjer i muskulaturen under en treningsøkt.

Dagen derpå er gjerne preget av dårlig matlyst – eller lyst på usunn mat, som gjør at vi heller ikke da gir kroppen de næringsstoffene den trenger for å restituere seg. Noe som igjen betyr dårlig effekt av en treningsøkt.

Kjenner du deg ekstra trøtt etter noen glass vin? Det er veldig normalt!

Svekker motorikk og bevegelse

Alkohol har en negativ effekt på motorikken, balansen og reaksjonsevnen. Ved inntak av alkohol vil kroppen oppleve å bli sløv og bomme på bevegelser som i utgangspunktet burde være enkle. Dette skyldes en nedsatt aktivitet i det sentrale nervesystemet samt litt langsommere kommunikasjonen i hjernen. Dette kan henge i også etter at alkoholen er ute av blodet, og påvirke din prestasjon på trening.

Økt varmetap

Alkohol gjør at blodårene utvides og vi kan tape mer varme fra huden enn normalt. Dette gjør at vi er ekstra sårbare for kaldt vær etter inntak av store mengder alkohol. Ved trening i lav temperatur kan vi derfor få et betydelig tap i kroppstemperatur, som kan ha store konsekvenser for prestasjon og gjennomføringsevne.

Vær derfor ekstra forsiktig med alkoholinntak i tilknytning til fjellturer eller skisport i kaldt vær.