Høyt kolesterol er ikke en bra greie. For høyt kolesterol kan nemlig øke det farlige LDL-kolesterolet, som øker risikoen for hjerte- og karsykdommerpå grunn av avleiringer på innsiden av blodårene.

Høyt kolesterol er en svært vanlig folkehelseutfordring, og en vanlig dødsårsak. Så mange som seks av ti nordmenn har for høyt kolesterol. Det samme antallet er samtidig ikke klar over sin egen kolesterolverdi.

Dessverre er det slik at det er vanskelig å merke om man har høyt kolesterol. Dette må måles i en blodprøve.

Så ofte burde du sjekke kolesterolet ditt! 

Mat som inneholde fiber og umettet fett gjør godt for kolesterolet.

Påvirkes av faktorer du selv kan kontrollere

Kolesterol påvirkes av flere faktorer som du ikke kan påvirke, som kjønn, alder og gener. Dette får du ikke gjort noe med. Men heldigvis påvirkes kolesterol også av faktorer som du kan gjøre noe med, som:

  • Å holde en sunn vekt
  • Spise sunt
  • Være fysisk aktiv
  • Ikke røyke

Slik påvirker trening, kosthold og vektreduksjon kolesterolet

Hvis du ønsker å spise mat som er bra for kolesterolet, skal du spise rikelig med mat fra planteriket, som frukt og grønnsaker, bønner og linser, fullkornsprodukter, samt oljer. Dette er mat som inneholder fiber og umettet fett. I tillegg anbefales det å spise fisk, både fet og mager. Mat man bør unngå er mat med mye mettet fett og bearbeidet mat, som rødt kjøtt, pølser, kjøttdeig osv.

Forskere ved Universitetet i Oslo og Høgskolen i Akershus har sett på effekten av å bytte ut hverdagsprodukter med mye mettet fett med produkter rike på umettet fett. Les resultatene her.

Husker du å sjekke kolesterolet ditt innimellom?

Hva med egg?

Det er en kjent sak at egg inneholder mye kolesterol.

Personer med høyt blodkolesterol bør begrense inntaket av egg. Det er imidlertid enda viktigere å begrense inntaket av mettet fett, samt å bytte ut noe mettet fett med umettet fett.

Det anbefales å begrense inntaket av egg til to i uken.

Hvis du ønsker å investere i helsa di, er det å følge med eget kolesterol en klok ting å gjøre!

Roedes kolesterolvettregler

  1. Kolesterolvettregel #1 – Spi