Det er korona-krise, og mange drikker mer enn før. Riktignok har utestedene gått i dvale, og grensehandelen og taxfree-salget har stanset opp, men likevel er det mye som tyder på at forbruket øker. Vi tilbringer mer tid hjemme, Vinmonopolet rapporterer om økt salg, og kanskje har vi også fått et større behov for å kose oss.

Det å ta seg et glass vin eller to til maten eller kveldskosen er noe mange gjør, men Roede, som har svært lang erfaring med å trene opp nordmenn til sunne livsstilsendringer, har en klar anbefaling:

Dropp vin og øl til hverdags! Hvis dette er uaktuelt for deg, finnes det likevel mye å lære av Roede.

Alkohol svekker immunforsvaret. Det er derfor lurt å være ekstra bevisst på egne alkoholvaner under korona-epidemien.

Slik påvirker alkohol helsen og kroppen fysisk

ALKOHOL ER TOMME KALORIER. Kroppen din får energi, men få næringsstoffer. Det er for så vidt greit, men her kommer den triste nyheten: Kroppen din prioriterer forbrenning av alkohol. Mens kroppen din jobber på spreng for å kvitte seg med alkoholen, setter den nedbrytingen av karbohydrater og fett på vent.

Alkohol forbrennes hovedsakelig i leveren, og forbrenningen foregår med jevn hastighet, uansett om du danser eller bare sitter og prater. Og så lenge du har alkohol i blodet, velger leveren å bruke alkoholen som brensel i stedet for fettet. Alkoholen stenger med andre ord for fettforbrenningen, og dette varer helt til alkoholen er ute av kroppen. Menn forbrenner i snitt en alkoholenhet i timen, mens kvinner trenger 1,5 timer.

Har du drukket mye, skrus med andre ord fettforbrenningen ned over lengre tid.

hvitvin, rødvin og øl i tre forskjellige glass

Alkohol er tomme kalorier og bremser forbrenningen.

Enda en dårlig nyhet

Alkohol påvirker appetitten vår. Forskerne har avslørt at alkoholen reduserer mengden av metthetshormonene leptin og GLP-1. Dermed dempes metthetsfølelsen, og du får gjerne lyst på salte og fete fristelser som potetgull og peanøtter.

Likevel ikke bare trist

Forskerne er stort sett enige om at et moderat inntak av alkohol ikke øker risikoen for overvekt og fedme. I Roede vet vi at dette gjelder stort sett alt vi putter i munnen; moderat inntak av sjokolade, snacks, mineralvann og alkohol er ikke usunt. Det er når vi overdriver at det går ut over helsen. Den virkelig gode nyheten er at det er fullt mulig for alle å leve et godt liv, være tilfreds, kose seg og samtidig leve sunt. Utfordringen er å finne ut hvordan du kommer deg dit.

Det er krevende å legge om livsstilen i et samfunn som byr på fri tilgang til usunn og fristende mat, og det er enda vanskeligere å gjøre det på egenhånd. Selv om du ser på deg selv som en som fikser det meste i livet, vet vi at det å endre vaner innen kosthold og trening er krevende for oss.

Roede har trent tusenvis av mennesker opp til sunnere vaner og en