Hjemmelaget bringebærsyltetøy med chiafrø fra kokeboken  “Eltefri bakst” av Ina-Janine Johnsen.

Chiafrø – derfor er det godt for deg

For et tiår tilbake hadde vi knapt nok hørt om chiafrø. I dag omtales chiafrø som supermat og har blitt en trendy ingrediens på grunn av sine egenskaper og næringsinnhold. Mange har chiafrø i kjøkkenskuffen, og det er enkelt å finne mange spennende oppskrifter med disse frøene. Chiafrø har nok definitivt kommet for å bli!

Er du en av dem som ikke har fått øynene opp for chiafrø ennå og lurer på om dette er noe for deg, da kan du lese mer her.

Næringsrike chiafrø kan berike dine måltider

Hva er chiafrø?

Chiafrø er frø som stammer fra en viltvoksende plante kalt Salvia hispanica, som vokser i fjellområder i Mexico og flere steder i Sør-Amerika. Der har den blitt brukt i uminnelige tider av urbefolkningen som både energi og medisin. Frøene er bittesmå, og har forskjellige fargenyanser fra svarte, grå beige og hvite.

I dag har chiafrø inntatt det norske matfatet som en trendy og sunn ingrediens. Men hvor viktig er den egentlig i det norske kostholdet?

Grunner til hvorfor chiafrø er sunt for deg

Chiafrø er i seg selv veldig næringstett og inneholder rikelig med protein, en høy andel sunt fett og da spesielt de essensielle omega-3 fettsyrene. Chiafrø inneholder også rikelig med kostfiber med hele 34,4 g fiber per 100 gram, hvorav en stor del er vannløselige fiber (til sammenlikning inneholder 100 gram grovt brød cika 4,7 gram fiber). I tillegg inneholder chaifrø en rekke mikronæringsstoffer som folat, kalsium, magnesium og kalium.

Ved å tilsette og variere med litt chiafrø i noen måltider, vil det bidra til å gjøre kostholdet ditt litt sunnere.

Sammenlignet med andre frø som linfrø – har linfrø tilnærmet lik næringstetthet på flere av de samme nevnte næringsstoffene. Linfrø har til og med en høyere andel omega-3 fettsyrer enn chiafrø. Så det finnes både nøtter, frø og kjerner som har tilnærmet likt næringsinnhold som chiafrø. Vær oppmerksom på at linfrø inneholder cyanidglykosider som er giftig i store doser. Knuste frø avgir mer cyanid enn hele frø. Knuste linfrø bør derfor ikke brukes som eneste kilde til omega-3-fettsyrer

Prøv gjerne chiapudding sammen med flere kornsorter, eller som fortykningsmiddel i hjemmelaget syltetøy.

Hjemmelaget bringebærsyltetøy med chiafrø fra kokeboken  “Eltefri bakst” av Ina-Janine Johnsen.

Det er ingen anbefaling knyttet til inntak av chiafrø da anbefalinger stort sett er knyttet opp mot næringsstoffer. Naturlig nok vil det være noe begrenset hvor mye chiafrø man spiser i løpet av dagen.

Retter som er perfekte for bruk av chiafrø

Chiafrø smaker mer eller mindre ingenting, så det vil ikke berike maten smaksmessig. Men flere retter kan næringsberikes med chiafrø! Prøv det gjerne i müsliblandinger, grøt, smoothiebowl, på yoghurten, i brød eller i hjemmelaget crunch. Det som også er unikt med chiafrø er at det kan brukes som fortykningsmiddel. Chiafrø utvikler nemlig en fyldig gelé når de blandes med vann. Derfor kan chiafrø brukes til å lage gelé, puddinger, sauser og syltetøy.

Roede – din beste forsikring for en varig sunn helse og et godt liv!

Kunnskap om et variert og sunt kosthold fra godt dokumenterte kilder er viktig for å få i seg alle næringsstoffer og unngå mangelsykdommer. Men det er også viktig for å oppleve god livskvalitet og overskudd i hverdagen. Det handler om å finne den doble matgleden – den som smaker godt og gjør godt! Vi har skreddersydde produkter og løsninger, og du kan på kort tid gå ned flere kilo, og oppleve merkbart mer overskudd og energi.

Gå inn på Roede.com og meld deg på!

Kilde:

  • Kostholdsplanleggeren.no
  • Bramat.no
  • Wikipedia.no
Powered by Labrador CMS